• Wolf Hoffmann, Peter Baltes, Herman Frank, Stefan Schwarzmann och Mark Tornillo är Accept av årsmodell 2014. Foto: Pressbild
  • Patrik Jensen är gitarrist från Linköping och spelar i välkända The Haunted. Han har Accept som ett av sina stora förebilder. Foto: Tommy Pettersson

Snabb som en haj

Det legendariska och banbrytande hårdrocksbandet Accept kommer i höst till Linköping. Den 18 juli kommer nya plattan ”The blind rage” och den 20 september står de på scenen i Linköping.

Säg ”Fast as a shark” och ”Balls to the wall” och vilken hårdrockare som helst börjar headbanga vilt och sjunga med i refrängen. Ett av bandets största fans heter Patrik Jensen, gitarrist och låtskrivare i neo-Thrashbandet The Haunted.

– Accept gjorde allt rätt nästan från början. På plattan ”Restless and wild” från 1982 stämmer allt, omslaget med de två V-gitarrena, första låten ”Fast as a shark” var då det mest extrema man hört med sitt blixtrande riff och tajta sampel. Just där och då fanns det helt enkelt inget tuffare band i hela världen. Accept har varit och är en viktig inspirationskälla för mig som både musiker och som låtskrivare och de är en viktig hörnsten när man senare på 80-talet när hårda band som Metallica, Slayer och Anthrax slog igenom på bred front, säger Patrik Jensen när Linköpingsposten ringer upp honom mitt i arbetet med The Haunteds nya platta.

Bollarna i väggen

– När sedan ”Balls to the wall” kom förstod man inte så mycket av bildspråket med läder och halvnakna manskroppar i stil med Tom of Finland men att Accept var långt före med att flirta med just den estetiken långt före Turbonegro står helt klart, menar Patrik Jensen som har svårt att välja vilken låt som är bandets bästa men han håller nog just ”Fast as a shark” som sin personliga favorit.

Började 1971

Accept bildades redan 1971 och har splittras och återbildas flera gånger. Sedan 2009 består Accept av Accept består av Wolf Hoffmann, Peter Baltes, Herman Frank, Stefan Schwarzmann och Mark Tornillo, då den mytomspunne sångaren Udo Dirkschneider valt att ägna sig åt sin solokarriär. En ny platta släpps den 18 juli och den 20 september spelar de i Linköping för första gången.