• I tio år har designern Hillevi Pärn varit aktiv i Linköping. Nu har hon öppnat en egen butik på Apotekaregatan. Foto: Dennis Petersson
  • Mönsterdesign till tyger är något den Sockholmsbördiga Hillevi Pärn är specialiserad på. Foto: Dennis Petersson
  • Linköpingsmärket Amazonita finns i sortimentet. Foto: Dennis Petersson
  • Redan utanför entrén får man en känsla av vad som väntar inne i butiken. Foto: Dennis Petersson

Snabbt beslut blev helt rätt

Under en lång tid har Linköpingsdesignern Hillevi Pärn haft visionen om en egen butik, men när möjligheten väl dök upp, ja då var tiden knapp. En ynka vecka fick hon på sig att ta ett beslut, ta över eller avstå? Hon tog chansen, hoppade på tåget, och nu pryder hennes affär fasaden på den så kreativa Apotekaregatan mitt i centrum. "Det känns helt rätt", säger hon.

I nära tio år har den Stockholmsbördiga designern Hillevi Pärn varit aktiv i Linköping. Det var konstlinjen på Lunnevads Folkhögskola som var anledningen till att hon packade väskorna och flyttade till Östergötland. Därefter gick hon vidare med studier vid Linköpings Universitet för att år 2012 öppna en egen ateljé och studio. Nu har hon tagit nästa steg i karriären och gjort sig hemmastadd med en nyöppnad butik på Apotekaregatan.

– När jag fick reda på att lokalen var ledig fick jag ta ett snabbt beslut, och då hade jag den här visionen om en butik med mig. Vid det tillfället hade jag precis flyttat ut från min gamla ateljé, så det passade bra, men jag kände mig inte riktigt beredd då jag hade tänkt att planera lite mer innan jag startade en butik, säger Hillevi Pärn och fortsätter:

– Fast nu när allt kom omkring var jag nog mer beredd än vad jag trodde från början. Även om jag inte var beredd mentalt, var tajmingen nog ganska bra, så det känns helt rätt.

Lokala produkter

Med en lokal prägel hoppas den nya affärsägaren att hon kan erbjuda något unikt. Hela sortimentet är noga utvalt med ett fokus på de mindre etablerade aktörerna. Trots det stora utbud av inrednings- och designprodukter som finns i området tror hon att de mindre upplagorna kan locka.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på alla andra, jag försöker göra min grej, men det är flera kunder som har sagt att Linköping inte har någon sån här butik. Det gör mig givetvis jätteglad, för då har jag lyckats hitta någonting som skiljer sig från mängden, säger Hillevi glatt.

Eget märke

Förutom produkter från lokala aktörer så som Anette Jakobsson, Lina Johansson och Keiko Olsson finns även Hillevi Pärns egna designmärke på hyllorna. Med ett stort fokus på mönsterdesign till bland annat tyger och affischer har intresset för inredning ökat genom åren, och nu, med kort varsel, står hon som ägare för sin alldeles egna affär.

- Den första tiden har varit omtumlande, allt har gått så fort. Butiken springer och jag springer efter, så känns det nästan, men jag får försöka lära mig själva butikshantverket så fort jag kan. Nu i början gäller det att känna av vilka fötter affären ska stå på, säger Hillevi Pärn.

Kurser

Bakom den så hemtrevliga butikslokalen finns även en liten verkstad, en verkstad som kommer att vara platsen för en framtida kursverksamhet där designern vill dela med sig av sina kunskaper.

- Ska det vara en kreativ butik är det ju roligt om man kan ha lite aktiviteter och utbyten också, jag hoppas det finns många som är intresserade, avslutar hon.