• Boka tid för däcksbyte redan nu. Foto: Julia Kimell

Snart dags att byta till vinterdäck

Nu är det snart dags att skifta sommardäcken till vinterdäck igen. Mellan den första december och den sista mars är det lag på att man måste använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

Det kan tyckas tråkigt och väl tidigt att gå ut med vinterdäcksinformation i oktober men det är bättre att boka in tid i almanackan och ringa macken redan nu innan det är för sent.

Vägrenen räknas till vägbanan

Hur definieras då vinterväglag? – Jo om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan.

Dubbdäck får användas mellan den förste oktober och den 15 april. Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck.

Det är lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1

oktober om det är eller befaras bli vinterväglag.

Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem.

Krav på mönsterdjup

För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst tre millimeter i däcken. Samma mönsterdjup gäller för släpvagnar som dras av dessa fordon. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton gäller mönsterdjupet fem millimeter. Kravet gäller för samtliga däck på dessa fordon.

De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger och detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Det råder förbud mot dubbdäck på vissa platser i storstäderna. Hornsgatan i Stockholm är ett exempel, där endast friktionsdäck tillåts. De som bryter mot reglerna riskerar böter på 1 000 kronor. Mer information om vad som gäller i bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala finns i de lokala trafikföreskrifterna.

Undantag

Det finns ett antal undantag från kravet på vinterdäck, till exempel för färd till besiktningsföretag och för fordon som är äldre än trettio år. Listan över alla undantag finns på Transportstyrelsens webbplats.