• Flygvapenmuseum har som vanligt aktiviteter på lovet. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Snart gratis på Flygvapenmuseum

I vår blir det fri entré på statens museer om nya regeringen får igenom sitt förslag. 80 miljoner kronor ska avsättas för reformen från och med 2015 och lokalt i Östergötland innebär det förändringar för Flygvapenmuseum.

Det är totalt 17 museer som omfattas av förändringar av reformen, bland annat Naturhistoriska riksmuseet, Moderna museet, Livrustkammaren och Östasiatiska museet. Att museerna ska ha gratis entré är självklart för finansminister Magdalena Andersson.

– Vi äger de statliga museerna tillsammans. Därför är det naturligt att de är gratis och öppna för alla, säger hon i ett pressmeddelande. Även kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhne ser positivt på förändringarna.

– Jag är mycket glad för att vi nu kan föreslå ett återinförande av fri entré vid våra statliga museer. Införandet av fri entré är ett av flertalet viktiga steg vi vill ta för att öppna dörrarna på vid gavel till allt det som är vårt gemensamma kulturarv.

Exakt tidpunkt för införandet av fri entré är inte fastslagen men regeringen uppger att det kommer att ske under våren 2015.

Höstlovsprogram

Närmast för Flygvapenmuseum är extra aktiviteter för höstlovslediga barn och ungdomar. De som är under 18 år gamla går in gratis medan vuxna fortfarande behöver avlägga entréavgift. På programmet finns bland annat flera aktiviteter knutna till utställningen ”Lumpen – från mönstring till muck”. Vid pysselbordet finns möjlighet att designa sin egen muckarkam och i utställningen får de som vill testa typiska lumpsysslor såsom att bädda sängen så att ett mynt kan studsa på den och att ta reda på vad det är för lukter som sprids vid tältet. De som anmäler sig på förhand får designa sin egen mucktröja. För de minsta kommer bibliotekarien Anita läsa sagor.