• Tor Blommegård, Sigge Petersson och Conny Carlsson är tre av dem som jobbar med att renovera ett hus som ska bli Grebos nya träffpunkt. Grebo aktivitetshus Gullvivan lär namnet bli. Foto: Leif Larsson
  • Sigge Petersson, ordförande i Grebo byalag, som ligger bakom renoveringen av Gullvivan, visar hur tjocka stockar som huset är byggt av. Här har en vägg slagits ner och man lämnar rester av stockarna för atmosfärens skull. Foto: Leif Larsson
  • Tor Blommegård i full färd med att måla och renovera fönster, en stor del i uppfräschningsjobbet, Sigge Petersson kollar hur det går till. Foto: Leif Larsson
  • Nytt, snyggt golv har lagts i det nya aktivitetshuset i Grebo som invigs om en månad. Foto: Leif Larsson
  • Conny Carlsson är en av nyckelpersonerna i renoveringsarbetet. Här slipar han fönsterbräda. Foto: Leif Larsson

Snart har Grebo ett aktivitetshus

Om en månad är det startskott för Grebos nya aktivitetshus. Hit ska Grebobor i alla åldrar kunna komma för att bland annat väva, öva musik, träna, fika, hålla möten och arrangera allehanda fester.

– En sådan här samlingsplats behövs i Grebo, påpekar Sigge Petersson, ordförande i Grebo byalag, som ligger bakom renoveringen av det blivande aktivitetshuset.

På en liten höjd i centrala Grebo, en halv mil från Åtvidaberg, ligger huset som byggdes 1847 och genom åren använts som lärarbostad, skola, privatbostad och annat. Här huserade senast förskolan Gullvivan.

– Sannolikt kommer huset att kallas Grebo aktivitetshus Gullvivan, berättar han.

För ett par år sedan ville Åtvidabergs kommun riva kåken. I byalaget blev man både arga och ledsna över det samtidigt som man såg chansen att kunna skapa en ny större träffpunkt på orten, något som saknats ett tag.

– Vi förhandlade med kommunen och fick till slut köpa huset för en krona och hyra tomten för en symbolisk summa, klargör Sigge Petersson.

Finaste huset

Huset behövde restaureras rejält för att bli dugligt. En stor donation från en privatperson gjorde det hela möjligt. Totalt har byalaget fått in flera hundra tusen kronor att nyttja till upprustning invändigt. För att revidera fasaden och göra i ordning på tomten krävs ytterligare några hundra tusen. Byalaget hoppas att en ansökan hos Arvsfonden bifalls och i så fall bidrar till det.

– Får vi pengar och kan göra i ordning fasaden då blir det ett otroligt fint hus, kan inte bli snyggare, säger ordföranden.

Sigge Petersson agerar ciceron i det cirka 300 kvadratmeter stora tvåvåningshuset. Det finns många rum och nästan alla har redan en funktion, i bruk eller på gång. I juni förra året startade uppfräschningen och på hösten tog det fart på allvar. Arbetet har förstås inte gått av sig självt. Totalt har omkring 30 personer hjälpt till och en kärna på sju-åtta personer har utfört cirka 80 procent av jobbet. Fram till nu har det lagts omkring 1 300 arbetstimmar. Nytt golv är på plats på nedervåningen, väggar har slagits ut för att skapa en stor samlingssal, fönster renoveras, en vävstuga är fixad liksom ett rum för att öva musik.

Många idéer

När tidningen hälsar på återstår en del, bland annat får huset en ny ytterdörr och passagen in i samlingssalen görs bredare.

– I slutet på februari ska vi ha invigning och under första kvartalet ska det invändiga vara klart. Sedan jobbar vi vidare och successivt ökar möjligheterna till verksamhet, förklarar Sigge Petersson.

Många idéer finns vad huset kan användas till. Tillställningar av olika slag för privatpersoner som bröllop och barnkalas, körövningar och teaterrepetitioner, mötesplats för föreningar, kyrka och skola, träffpunkt för unga efter skolan. Bara fantasin sätter gränser. Byalaget har både tentakler och offerter ute hos olika tänkbara intressenter.

– Vi behöver kontinuerligt få in pengar till driften. El, värme och vatten kostar omkring 5 000 kronor i månaden, upplyser han.

Bakom huset ska en fikaplats anordnas till nästa sommar. Byalaget har köpt in 35 rustika möbler för ändamålet.

– Vi har fått tillåtelse att ta ner en del träd så det kommer att bli en härlig utsikt över sjön Ärlången. Det blir en fantastisk plats på sommaren, påpekar Conny Carlsson, en av nyckelpersonerna i renoveringen av Grebos nya samhällsnav.