• Utrikesminister Margot Wallström och solen värmde upp mötesdeltagarna. Foto: Tommy Pettersson
  • Kristina Edlund, Helena Balthammar och Margot Wallström tar bestämda steg förbi Gyllentorget. Foto: Tommy Pettersson
  • Ungefär 800 människor lyssnade på talen i St Larsparken. Foto: Tommy Pettersson
  • Per Larsson och Andreas Ardenfors tillsammans med partiledare Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson på Gyllentorget samlade drygt 400 åhörare. Foto Tommy Pettersson

Socialdemokraterna samlade över 600

Margot Wallström tog spets i tåget

Ingenting är sig likt nu för tiden på arbetarrörelsens högtidsdag numer ett. Första maj. Det är väl nästan ett skämt att säga att det var bättre förr. Men årets första maj tenderade till att bli en marknad där alla skulle ut och knalla på Östergötlands gator med sina partibudskap.

Sverigedemokraterna i länet samlas på första maj i Valdemarsvik och ortens socialdemokratiska kommunalråd Erland Olausson var naturligtvis kritisk och hävdade rätteligen att Sverigedemokraterna enbart var ute efter att fortsätta skapa motsättningar mellan svenskar och flyktingar.

Det blåa tåget

I Linköping arrangerade Kristdemokraterna en första majmanifestation där partiledare Ebba Busch Thor och partiets Europaparlamentariker Lars Adaktusson höll tal på Gyllentorget.

Kristdemokraterna har haft liknande Majtåg i Uppsala tidigare men nu var det dags att visa upp sig i Linköping. Enligt Östgötapolitikern och riksdagsmannen Magnus Oscarsson var det 200 personer i tåget och ytterligare 200 som stod och väntade på torget på Busch Thor.

Ordning i leden

Förstamajfirandet började dock arta sig traditionsenligt i Linköping när Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk och Ung Vänsters förbundsordförande Hanna Cederin efter majtågandet från Olof Palmes plats talade i Trädgårdsföreningen. Även ordföranden för vänsterpartiet i Linköping Klara von Eckardstein höll tal.

Namnbyte?

Första maj firades än mer traditionsenligt på flera platser runt om i länet under parollen "Tillsammans för den svenska modellen". Huvudtalare i Norrköping och Linköping var utrikesminister Margot Wallström och man startade med en samling vid Konsert och kongress där flera fackförbund och föreningar redan mött upp med diverse aktiviteter.

Avmarschen skedde sedan från Olof Palmes plats, en plats som tyvärr fått flytta på sig till förmån för ett mer "neutralt namn", Biskopsparken.

Från Palmeplatsen gick tåget ner till i St Larsparken där tal och stipendier delades ut till lokala grupper inför den månghövdade publiken. Ungefär 800 människor lyssnade på Margot Wallström och cirka 600 av dessa hade gått med i Första majtåget.

– Sverige är ett föregångsland på många områden. Vi har under en lång tid varit högt upp i olika internationella jämförelser. Därför vill socialdemokraterna värna om den svenska modellen, och utveckla den inte avveckla den, berättade huvudtalare Margot Wallström som också ägnade en del tid åt att prata om krigshärdar och flyktingströmmar.

Både Helena Balthammar, ordförande för Socialdemokraterna i Linköping och SSU s ordförande i Linköping Alessio Jakobsson ägnade sina tal åt den lokala svenska modellen som är under återuppbyggnad.