• Helena Balthammar, vice ordförande i Bildningsnämnden. Foto: Tommy Pettersson

Socialdemokraterna vill rusta i förorten

Segregationen har ökat i Linköping och det tar Socialdemokraterna på allvar. Man har föreslagit en lång rad åtgärder som den borgliga Alliansen stulit menar Helena Balthammar, vice ordförande i Bildningsnämnden, och påpekar att de även gjort den sämre.

Skäggetorp och Berga har den högsta arbetslösheten i Linköping 16,9 procent respektive 12,6 procent. Segregationen har ökat och sedan tidigare har Socialdemokraterna föreslagit flera långsiktiga åtgärder, bland annat,sommarjobb till alla unga i årskurs1 på gymnasiet, inrätta ett samägt kompetensförmedlingsbolag och insatser för att rusta upp stadsdelarna. Samtliga förslag har alliansen sagt nej till, berättar Helena Balthammar över telefon.

– Nu, några månader före valet har kopieringsmaskinen gått varm för den borgerliga alliansen. De har tidigare sagt nej till samtliga motioner från oss men vänder nu helt om och tar fram förslag på insatser som liknar våra motioner så mycket att de synes vara kopierade.

Den borgerliga alliansen i Linköping har ägnat de senaste 8 åren att genomföra besparingar på nämnden. Bland annat har det medfört att Jobb- och kunskapstorgets verksamhet i Skäggetorp minskat sin närvaro betydligt. En verksamhet som just ska stödja människor ut på arbetsmarknaden, säger Helena Balthammar.

För lite och för sent

- Vad den borgerliga alliansen väljer att göra några månader innan valet är, alldeles för få insatser alldeles för sent! De har haft 8 år på sig att göra långsiktiga insatser för Skäggetorpsborna men väljer att vänta tills nu. De insatser som föreslås är engångsinsatser som tyvärr inte kommer ge den långsiktiga förändring som behövs i området, säger hon vidare.

– Den borgerliga alliansen har svikit Linköpings unga som varken arbetar eller studerar, säger Helena Balthammar, vice ordförande i Bildningsnämnden.