• Johan Gidby och Daniel Nilsson är ledare i Södra IF, ungdomsklubben med ett fotbollslag som i sommar tar steget och spelar för Linköpings City. Södra är en klubb med en ovanlig filosofi och struktur. Foto: Leif Larsson

Södralaget tar ett nytt steg

I knappt fem år har Södra IF, en fotbollsklubb för ungdomar funnits. I år tas steget att klubbens lag med pojkar födda 2000 spelar i Linköpings City. Här får Södra-killarna ett eget lag som spelar i serien P 15-16 lätt.

Södra IF i Linköping är en annorlunda förening. Både vad gäller filosofi och struktur. Tidningen har träffat tränarna/ledarna och grundarna Daniel Nilsson och Johan Gidby som berättar om klubbens historia, nutid och framtid.

– Vi jobbade med 00-gänget i Kenty redan när de var sex år. Men vi tyckte inte att klubben levererade vad som krävs för träna och spela fotboll och vi kände att vi inte kunde försvara det föräldrar la in i medlemsavgifter gentemot vad de fick ut. Så år 2010 bildade vi Södra IF. Av en trupp på 40 spelare så följde 18-20 stycken med i den nya föreningen, berättar Daniel.

Han poängterar att klubben inte är en missnöjesförening, inte heller en elitsatsning. Det är helt enkelt en klubb som satsar på bredden och ger ungdomar chansen att spela fotboll under bra förutsättningar.

– Vår grundtanke är att utbilda bra spelare till Linköpingsfotbollen, klargör Daniel.

– Sedan spelar det ingen roll vilken division de sedan hamnar i, inflikar Johan.

Flexibla

Klubben har haft en brokig existens. Till att börja med spelade man sjumannafotboll i två år i Vidingsjö. Sedan tillkom 14-15 killar från Tallboda IF. Truppen var nu åter omkring 40 spelare stor. Man spelade niomanna i Skarpan. I fjol var det dags för elvamanna och då använde man arenorna vid Stångebro och Anders Ljungstedts gymnasium.

– Vi har alltid varit flexibla och aldrig haft en fast arena eller ett kansli, berättar Johan.

– Förra året spelade vi en P 14-serie på våren och avancerade till en elitserie på hösten. Det gick inte så bra men vi har aldrig tittat på tabellplaceringar utan hela tiden velat få killarna att förstå och spela bra fotboll. Sedan vill man ju alltid vinna, men det är inte det primära målet, klargör Daniel.

Samarbete

Denna säsong så inleds ett samarbete med Linköpings City. Södragrabbarna bildar ett eget lag i City och lirar i serien P 15-16 lätt. Dessutom kan en och annan av Södra-spelarna hamna i Citys lag som spelar i P-serien som kallas svår. All beroende på kunnande och ambition.

– Det här är ett naturligt steg för våra grabbar. De kunde kanske ha spelat i Södra något år till men när man är 15 kan det vara dags att ta ett steg upp en nivå. Det blir en ny utmaning för dem, förklarar Johan och Daniel.

Södra blir dock kvar som förening men utan egna lag. I framtiden kan det kan vara dags igen.

– När våra killar blir 17-18 kanske de vill komma tillbaka till Södra och bilda ett seniorlag, funderar Daniel Nilsson.

I Södra har medlemsavgifter och månadsavgifter gått direkt till laget. Klubben har eller aldrig krävt av spelare eller föräldrar att de ska sälja toapapper, julkorv eller annat för att stärka ekonomin. Samma gäller nu i City. Man får egen ekonomi och bestämmanderätt.

I sommar har laget något stort att se fram emot. De ska delta Gothia Cup i Göteborg.

– Alla får åka med. Gothia är inte bara fotboll utan en häftig upplevelse med allt runtomkring. Det är 1500 lag från 55 nationer med, upplyser Johan Gidby.