• Lina Broberg berättade om symboliken bakom trätratten. Foto: Rebecca Björkholm

Soffsamtal om livsval och karriären

För andra året i rad hölls i torsdags Career talks vid Linköpings universitet – ett avslappnat soffsamtal mellan före detta studenter om karriär och livsval. Föreläsningssalen var välfylld med sistaårsstudenter, snart själva på väg ut i arbetslivet och i behov av inspiration.
Under ledning av en moderator samtalade alumnerna Lina Broberg, Mattias Bergbom och Carina Mårlind. Stämningen var personlig, tonen humoristisk och publiken skrattade ofta med gänget i soffan.

Vågar ta vägrenen

För Lina Broberg var det självklart att utbilda sig till barnmorska. Hon visar en trätratt som man lyssnar på bebisens hjärtljud med.

– När man är nyexad följer man ofta en mall, men allt efter som jag har arbetat har jag blivit tryggare i min yrkesroll. 

Nu är jag okej med att köra lite i vägrenen på E4, istället för att ta mittfilen. Ett exempel – i början ville jag bara använda teknik, men idag vågar jag använda både tekniken och trätratten som komplement. Jag vet att jag är bra på det jag gör helt enkelt, säger Lina.

Brad Pitts hår

Mattias Bergbom jobbar nu i Norrköping med utveckling av stora livesändningar, efter några år i Hollywood. Där var han bland annat med och vann en Oscar för Brad Pitts digitala hår.

– Det bästa betyget kom ändå från en man som hade arbetat med just hår i över 25 år. Han gick i god för att håret inte var datagjort. 

Men det var det ju, säger Mattias och skrattar. Han fortsätter:

–Ingenjörsyrket blev annorlunda än jag föreställde mig, mer tekniskt. När jag var yngre hade jag bilden av ingenjören som skissar ritningar, med slips och skjorta. I realiteten spelar betygen ingen roll. Mycket viktigare är personliga egenskaper, hur lätt du tar till dig kunskap och arbetar i team.

Kan byta spår

Carina Mårlinds jobb går ut på att se till att kassa- och betallösningar finns på plats när H&M öppnar butiker i nya länder. Hon drar fram sin gamla festerioverall.

–Jag var Festmaskineriets ordförande under ett år. Så himla kul. Det är som de säger – det finns inga omfester, bara omtentor, skämtar Carina.

Efter studierna var det dags för ABBs Traineeprogram, vilket senare tog henne till bland annat San Fransisco.

–Under studietiden upplevde jag mycket borden och måsten kring vad jag skulle arbeta med. Men jag har insett att jag inte vill jobba som management konsult, 70 timmar i veckan. Nu väljer jag själv vilken väg jag går, och kan byta spår om jag vill, säger Carina, som bland annat seglat över Atlanten.

Värna vänskapen

Rådet till sistaårsstudenterna är att tagga ner.

–Det löser sig. Börja någonstans och testa dig fram. 

Du kan alltid börja om på nytt, säger Carina.

–Jag vet fortfarande inte vad jag vill bli. Jag kanske går från att vara webbutvecklare till att bli företagare. Det gäller att inte planera för mycket, idéer och tillfällen ska tas när de kommer, tillägger Mattias.

Alla tre enas om betydelsen av att värna om vänskapen med studiekamraterna, också efter examen. Det är med dem man har svettats, pluggat och festat – verkligen kommit nära. Ett värdefullt nätverk och viktigt bollplank.

–Ingen förstår våndorna de första åren i arbetslivet lika bra som de man pluggade med.