• Istället för julskyltning -Sofia Triantafillou målar direkt på fönstret. Foto: Tommy Pettersson
  • Lite på lyset är han allt, tomten på Horse and Hound. Foto: Tommy Pettersson

Sofia målar julen

Sofia Triantafillou har varit verksam i hemlandet Grekland i 17 år med sina dekorativa målningar på väggar, fönster och andra ytor som går att färgsätta. Sedan en dryg månad är hon verksam i Linköping.

Hon och hennes kompanjon Nikos Pistolelis driver ihop företaget So.Ni Art där man just sysslar med alla former av dekorationsmålningar. Man har gjort utsmyckningar hos flera Linköpingsföretag, bland annat Nettans hudvård, Ljusglimten, Platens bar med flera. Just i juletid är mycket av dekorationerna självskrivna.

Pubtomte

– Just nu har vi gjort en hel del med julanknytning. Bland annat så gjorde vi en tomte på puben Horse and Hound på Storgatan eller som här då vi dekorerar fönstren i julton på ett café. Vi håller det lite neutralt men ändå juligt därför att ägaren vill behålla målningen en tid efter jul, berättar Sofia Triantafillou som får hjälp av sin kompanjon att hitta orden. Hon har visserligen bott i Sverige under nio år men de senaste 17 åren har hon varit verksam på Grekland med sitt måleri där det är vanligare än i här i Sverige. Faktum är att de båda kompanjonerna menar att de är ensamma om den här typen av målning i Sverige.

Lätt att få bort

– Målingen är sedan lätt att tvätta bort är man inte vill ha den, det är bara att torka bort den med en våt trasa. Ibland målar vi på utsidan av fönstret men idag har vi valt att måla på insidan vilket gör motivet mindre känsligt för väder, vind och åverkan, översättar Nikos för oss. Flera pubar och caféer har fått sina fönster målade av Sofia Triantafillou och ryktet om den duktiga konstnären har spridit sig från mun till mun. Ser en pubägare att hon målat på ett ställe hör de av sig och vill ha något liknande hos sig.