• Sofia Karlsson är tjänstledig polis tills vidare. Nu axlar hon säkerhetsansvaret i kommunen, en uppgift som passar henne ypperligt! Foto: Julia Kimell
  • Sofia Karlsson framför Linköpings kommunvapen i stadshuset. Är det hon och lejonet som vakar över staden? Foto: Julia Kimell
  • I stadshuset finns en stor skärm där man kan zooma in och ut från Linköping för att få en smidig överblick. Foto: Julia Kimell
  • Det är inte alla som har en sådan här stilfull interiör på sin arbetsplats. Foto: Julia Kimell
  • Sofia har en del material att läsa in sig på, och lyssnar noga på möten och sammanträden. Foto: Julia Kimell
  • Linköping är en trygg stad. Ett vinnande koncept är samarbete mellan polis och kommun. Foto: Julia Kimell

Sofia servar medborgarna i krissituationer

Sedan slutet av augusti är tidigare polisen Sofia Karlsson säkerhetssamordnare på kommunen. Allt är ännu nytt och spännande precis som det ska vara. – Jag gillar utmaningar, högt tempo och att hjälpa andra!

På tidigare polisjobbet hörde hon kollegor prata om tjänsten som säkerhetssamordnare. Hon tittade på annonsen men tyckte det såg för komplicerat ut.

– Men ändå: varför inte testa? Jag har aldrig sökt någon tjänst utanför polisen förr men bestämde mig i sista sekund för att söka.

Hon trivdes så bra på polisjobbet och hade ingen tanke på att bli utvald.

– Det är då man ska ta steget innan det blir för bekvämt. Jag tycker om när hjärnan utmanas.

En tid senare fick hon ett samtal. Hon erbjöds en anställning! ”Vad har jag gjort” var första tanken, och hon fick beslutsångest. Men hade ångrat sig om hon inte testade.

För samhällets bästa

Sofias arbetsgrupp huserar i stadshuset och verkar inom säkerhet och juridik. Den består av en säkerhetschef, en stadsjurist, två kommunjurister, en fotoinventerare samt tre säkerhetssamordnare med olika inriktning. De är ett rådgivande organ som gör riskanalyser och sitter med i olika samverkansgrupper och trygghetsråd.

Sofias roll är krisberedare.

– På morgonmötet går vi igenom om det hänt något och så utser vi så kallade TIB-tjänstemän (tjänsteman i beredskap) som ska vara tillgängliga dygnet runt för att kunna tjäna kommuninnevånarna fullt ut. Händer det något i kommunen åtgärdar vi det, och vet man inte vart man ska vända sig är TIB:en ett bra instrument och en viktig resurs.

En uppgift är att informera äldre personer om säkerhet och trygghet. Det är oftast skillnad på den upplevda tryggheten och den verkliga; många oroar sig för att bli utsatta för väskryckning eller för att öppna när det ringer på dörren.

– Vi på trygghetsrådet tar då fram statistik för att visa hur låg sannolikheten är för olika händelser. Är många ändå rädda kan vi till exempel gå trygghetsvandringar och ser över belysningen och klipper ner för högt buskage, för ökad trygghetskänsla.

Stimulerande jobb

Den kommunala politiken är ny för Sofia även om hon förstås samarbetat med kommunen förut. Det kan vara svårt att veta vem som beslutar vad bland alla nämnder och förvaltningar.

– Det är jätteintressant och oerhört utmanande med ett nytt jobb även om jag trivdes och utvecklades in i det sista på mitt förra jobb som polis.

Hon började sin karriär inom vården innan hon 2002 blev polis. Hon har jobbat med ungdomar sedan 2005, och nu senast var hon arbetsledare på ungdomssektionen.

– Polis är ett så extremt mångfacetterat och stimulerande yrke. Jag älskar att det är ett socialt arbete där jag får möta många typer av människor samtidigt som jag får jobba med problemlösning och högt tempo. Alla är unika och man får hantera situationer utifrån det.

Att hon blev polis är egentligen också en tillfällighet

– Det verkar vara en genomgående trend i mitt liv att spontantesta nya saker och bestämma mig där och då. Jag fick syn på en annons och bestämde mig för att söka in till polisskolan.

Trygga Linköping

Linköping är en alldeles perfekt stad att jobba som polis i, tycker hon.

– Det är så pass stort att det händer mycket, men är ändå så liten att man får ta hand om det mesta och bredda sig. Jag kan vara privat men ändå inte försvinna i mängden på samma sätt man gör i storstaden.

Hon har bytt tjänst flera gånger under sin tid som polis, och varit i både inre och yttre tjänst. Ibland administrativa uppgifter och ibland ute i fält beväpnad och med tung utrustning. Staden är trygg, och det tror hon beror på lyckad samverkan mellan kommun, socialtjänst, frivilligorganisationer och olika myndigheter beroende på ärende.

Polisbakgrunden väl till pass

Hon vill ta med sin poliskompetens med sig i nya jobbet. Hon kan till exempel ge råd vid polisanmälningar och förklara hur händelseförloppet går till.

– Endel kunskaper sitter som ett rinnande vatten. Den kan jag använda rakt av, medan det finns annat jag inte har någon aning om än.

Nästa vecka bli det en stor övning i Linköping då polis, kommun och myndigheter är inblandade. Övningen går under namnet ”Pumpa läns” och är ett test för att se hur bra samarbetet och kommunikationen faktiskt är.

– Det är ett företag som skrivit ihop olika scenarior. Under två dagar ska vi lösa problem under press. Det enda jag vet innan är att jag ska vara stabstöd första dagen och i posom-gruppen – psykisk och social hälsa – under dag två.

Fartfylld fritid

Fart och fläkt genomsyrar hela hennes liv. Hon trivs bäst när det händer mycket på jobbet. På fritiden håller hon igång kroppen med löpning, gym och korpinnebandy.

– Alla vi som blivit för gamla för vanlig innebandy spelar nu i korpen. Det är skönt att hoppa loss lite endorfiner. Kroppen mår bra, och man får bättre tålamod!

Hon drömmer också om att resa, och har täckt in delar av Asien och Central- och Sydamerika. Hon har bott i USA och läst både tyska, spanska och latin. Drömresemålet vore Australien eller Nya Zeeland – väldigt vacker natur behaglig för ögat men ändå mycket äventyr.

– Återigen är det mötet med människor som är det bästa, avslutar hon.

 

FAKTA Sofia Karlsson

Ålder: 36 år.

Född och bor: I Linköping.

Yrke: Säkerhetssamordnare på Linköpings kommun.

Familj: Ja.

Fritid: Familj, vänner, träning, resor, bakning – experimenterar gärna.

Drivs av: Att hjälpa andra människor i samspel.