• Det är en lättad och mycket lättare Sofie Bollman som har nått sin målvikt. Nu gäller det att hålla den - något hon gör bland annat i löparspåret. Motionsloppen duggar tätt. Foto: Julia Kimell
  • Shortsen i storlek 54 har hon ingen användning av längre. Bara som minne över svunna tider. Foto: Julia Kimell
  • Tjoho! Sofie Bollman tar ett glädjeskutt - något som är mycket lättare nu när hon väger 50 kilo mindre. Foto: Julia Kimell

Sofie Bollman gick ner 50 kilo på 8 månader

För mindre än ett år sedan vägde linköpingsbon Sofie Bollman omkring 120 kilo. I dag är hon nere på 63 kilo och mår bättre än någonsin. – Jag var van vid att vara överviktig och tänkte att det är normalt att ha ont i ryggen eller få ont i fötterna efter promenader, säger hon när hon blickar bakåt.

Det var tack vare sina kompisar som upptäckte Cambridges viktprogram som hon kom till skott med viktminskningen. Hon testade programmet i tre veckor och fick dricka shakes och vatten. Hon gick ner nästan tio kilo, vilket var väldigt sporrande för Sofie som kämpat med vikten ända sedan mellanstadiet.

Till sin hjälp har hon också haft sin mamma som parallellt har tappat 40 kilo enbart genom att se över kost- och motionsvanor.

– Vi är så stolta över varandra. Det är först nu i efterhand som jag har insett hur illa det var för min del. Jag hade tänkt att ”jag är ju söt i alla fall”, men jag mådde ju inte bra. När jag valde mellan chips och glass tog jag båda. Jag hade sömnapné och ont i kroppen. Nu i dag har jag aldrig mått bättre!

Milen under timmen

Som ett resultat av viktnedgången har Sofie blivit en hejare i löparspåret – och just träningsframgångarna är det hon är mest stolt över. I våras kunde hon jogga på löpbandet i 30 sekunder. I dag springer hon 10 kilometer på en tid under 60 minuter.

Nu är hon finalist i Cambridges inspirationstävling där hon är nominerad i kategorin årets kvinna. Lördagen den 27 september är det en gala i samband med 20-årsjubiléet för Cambridges viktprogram i Sverige och först då får hon veta resultatet av omröstningen som slutar den 15 augusti.

– Man kan även bli ”årets livsstilskvinna” när man lyckas hålla sin vikt. Jag hade bestämt att jag skulle gå ner 50 kilo men jag tycker faktiskt det är svårare att hålla vikten än att gå ner. Jag vill aldrig gå ner på nivå ett i programmet igen. Går jag upp i vikt vill jag gå ner med träning och bättre kost i stället.

Social och självsäker

Sofie tycker att hon är en helt annan person nu än förr.

– Jag har helt klart förändrats till en mer social och utåtriktad Sofie. Och visst har det varit kul att köpa en ny garderob, både för kläder och skor. Tyvärr hinner huden inte riktigt med men i slutet av augusti har jag tid bokad för bukplastik – en landstingsförmån. Jag känner mig fräsch men det ser inte lika kul ut. Det är jobbigt att träna när huden är i vägen.

Sofie har ett klart och tydligt råd till alla som behöver gå ner i vikt: Gör det bara – sluta gnäll! Det finns regler, det är bara att hålla dem och inte fuska. Man klarar det, speciellt med delmål på vägen.

Stolt rådgivare

Eva Rydqvist har varit Sofies cambridgerådgivare och driver företaget Av stor vikt. Hon berättar om Cambridges viktprogram:

– Det finns sex nivåer. På nivå ett dricker man bara shakes eller äter soppa. På nivå två är det samma antal shakes men man utökar med ett mål mat enligt tallriksmodellen. Matintaget trappas upp och shakarna minskas och på steg sex där Sofie är nu äter man mat. Som Cambridgerågivare är det min uppgift att stötta under ”viktresan” och lotsa medlemmarna till rätt nivå utifrån medlemmens mål, ambition och livssituation. Många som kommer till mig vill se snabba resultat men det är inte nödvändigt att köra den snabba varianten. Jag måste få medlemmarna att inse att det är ett arbete att ta bort sina kilon och ett helt annat att hitta stabilitet och behålla sin nya trivselvikt och här har Sofie lyckats bra. Hon kom hit tillsammans med några kompisar och visst klappade mitt hjärta lite extra för Sofie som hade en betydligt större övervikt än det övriga. Jag är oerhört stolt över Sofies prestation.