• Landshövding Elisabeth Nilsson klipper bandet för att inviga mässan. Foto: Tommy Pettersson

Sol och besökare dränkte Östgötamässan

Häst-jakt och Lantliv lockade storpublik

Helt plötsligt sken solen igenom alla tunga regnmoln som hängt över stora delar av Östergötland i veckor. Besökare vällde in från tre olika håll och fyllde hela Vretagymnasiets område.
Östgötamässan, häst, jakt och lantliv drog tusentals besökare och det var inte enbart tack vare det fina vädret.

Branscher som växer

Hästar och hundar har ett alldeles speciellt rum i människors hjärtan men även jakt och lantliv är populärt hos den svenska befolkningen. Det var omöjligt att bedöma hur många besökare som hade sökt sig till det stora mässområdet i lördags. Det var även tufft att hinna med och titta på allt som erbjöds.
Mängder av intressanta utställare, föreläsningar, uppvisningar och shower avlöste varandra och det höjdes på ögonbrynen mer än en gång när hundar, kaniner och hästar visades upp.
– Det är glädjande att den utvidgade mässan blev en sådan succé som vi ser här nu. Hästar, hundar och jakt är ju stora delar i vårt lantliv och även i viss mån i vårt stadsliv. Hästnäringen i sig är väldigt stor och den hjälper till att hålla vårt landskap öppet bland annat, säger landshövdingen Elisabeth Nilsson som invigningstalade på mässan.
– Jag tycker också att det är glädjande att se att allt fler kvinnor finns inom jaktbranschen.

Konsten att bygga en bana

Förutom alla uppvisningar, utställare och shower delades det ut ett pris: ”Årets eldsjäl inom ridsporten” i Östergötland 2015. I år gick priset till en banbyggare från Norrköping.
– Jag bygger väldigt mycket banor här i Östergötland men även på andra ställen i Sverige. Jag är ambitiös och förkovrar mig hela tiden tillsammans med andra banbyggare. Jag försöker att vara ”fair” hela tiden och anpassa mig till rätt nivå, säger Sara Brink i en kommentar till utmärkelsen.