• Willie grillar ekoburgare. Foto: Tommy Pettersson
  • Trångt i slussen, Jojo. Foto: Tommy Pettersson

Solen skiner över Berg

En solig dag kan besökarna vid Göta kanal och Bergs slussar räknas i tusental. Här kan man äta, roa sig och se på när det hettar till i slussen.

Det kallas förvisso "Skiljsmässodiket" och det kan hetta till bland slussande båtar blev Linköpings Tidning vittne till då vi tittade på när det slussades. Inte så konstigt det då det är trångt, det ska gå smidigt och folk har bråttom. Denna gång gick det bra men ibland kan det nog inträffa en eller annan malör.

Nygrillat

I Berg finns det mycket att ta del av och hungrig behöver man heller inte vara. Hos Willie Karlsson kan man få nygrillade och ekologiska burgare från djur som betat på åkern bredvid, i alla fall nästan. Köttet kommer från gårdar i och omkring Berg. Det är Franzéns som står för burgarna och etablissemanget som haft öppet i hela juli.

– Vissa dagar så är det väldigt mycket att göra medan det är lugnare andra dagar. Just idag verkar det vara lite varmt för att äta en hamburgare men annars är det ju väldigt populärt.

Kött från trakten

Franzéns bedriver, bland annat, köttproduktion och det är från den som man nu kan köpa en burgare med tillbehör. Bredvid Franzéns ekoburgare finns det en foodtruck som säljer Thaimat och sedan finns även fika och mat vid äventyrsgolfbanan och vandrarhemmet. Bergs slussar är populärt och särskilt på en solig dag. Parkeringen är full, busslasterna kommer i strida strömmar och båtarna far upp och ner i slusstrappan. Precis som det ska vara en varm sommardag i Berg då...