• Björn Rodhe med barnen Edvin och Lara tycker det är skönt med promenadavstånd och naturskönt läge. Foto: Rebecca Björkholm

Solig invigning av ny förskola i Ekängen

Isabel Cantzler har stått för utsmyckningen

Våren 2014 påbörjades bygget av en ny förskola på Linsvägen 5 i Ekängen och igår var det dags för den efterlängtade invigningen, trots att de första barnen redan flyttade in efter julen.
I kalaset deltog förutom barnen och pedagogerna även andra representanter som varit delaktiga i bygget.


Jakob Björneke, kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden, fick äran att klippa invigningsbandet och förklarade därmed Ekängens förskola officiellt öppnad. Edvin är ett av barnen som firade på gården utanför förskolan. Han har sällskap av pappa Björn Rodhe som just nu är föräldraledig med lillasyster Lara. De bor i Ekängen och tycker det är skönt att förskolan är på promenadavstånd. En annan fördel är det naturnära läget.

– Vi gick i skogen en gång med dagis. Då hittade vi en gammal traktor – mitt ute i skogen, berättar Edvin medan han sitter uppflugen på en kanin i sten.

Sagovärld

Förskolan, som är uppdelad i två avdelningar, har plats för 38 barn och bemannas av sju pedagoger. Via upphandling av Linköpings kommun erhöll Botrygg bygguppdraget. Konstnären Isabel Cantzler har med fyra av sina oljemålningar stått för den konstnärliga utsmyckningen av förskolan. Det här är hennes fjärde offentliga uppdrag. Förutom förskolan i Ekängen har Isabels konst också använts till en förskola i Mjärdeby.

– Självklart är det mitt eget uttryck, men jag anpassar också konsten efter platsen. Alla barn har fantasi och det är lätt att dras med in i deras sagovärld, säger Isabel Cantzler, som i sin konst inspirerats av sina egna barn som nyligen var i förskoleåldern. Hon visar en av sina färgglada målningar på avdelningen för de lite äldre barnen. Den föreställer barn som sitter i en ring och där luften ovanför fylls av djur och människor.

– Det uppstår något då barn pratar med varandra – bilderna är ett uttryck för de fantasier som uppstår. Dödsskallarna symboliserar barnens intresse för det läskiga och okända.