• Professor Viveka Adelswärd höll tal. Foto: Tommy Pettersson
  • Viveka Adelswärd och ordförande i hembygdsföreningen Jonny Lööf trives i solen. Foto: Tommy Pettersson
  • Fanorna gick som det bör först i tåget. Foto: Tommy Pettersson
  • Avmarsch var från Stortorget och drillflickorna gick först. Foto: Tommy Pettersson

Soligt firande vid hembygdsgården

Sverige, Östergötland och Åtvidaberg kunde inte ha visat sig från en bättre sida när nationaldagen firades den 6 juni. Solen sken från en klarblå och vindstilla himmel och termometern visade på riktigt sommarväder med 23 blusgrader i skuggan.

Firandet startade på två håll, dels sköts det ett samlingsskott från Solkanonen och på Stortorget samlades musikkåren, drillflickorna och Lions för att efter en kort uppvisning av drillflickorna till lite blåsmusik, för att, under poliseskort, marschera mot hembygdsgården. För dem som inte orkade gå så kunde man åka med ”Blå tåget” som följde i marschens spår. Väl vid hembygdsgården var det en ansenlig samling människor som väntade på utdelning av flaggor, körsång, utdelning av Lions stipendium och, inte minst, ett tal av professor Viveka Adelsswärd. Jonny Lönn är ordförande i Hembygdsföreningen och en dag som denna så sken han ikapp med solen när det kommer till både stolthet och sann glädje.

Ny färg på gamla hus

-Det är väldigt att vara ordförande i Hembygdsföreningen en sådan här fin dag, säger Jonny Lönn med eftertryck och fortsätter med att berätta att samtliga nio byggnader, från den största stugan till den minsta nyligen fått ny rödfärg och det märks då de lyser likt mogna lingon i snårskogen.

-Hembygdsgården är viktig för Åtvidabergarna, det märks inte minst en dag som denna, då folk nästan går man ur huse för vara med och fira vår nationaldag tillsammans med oss. Sedan ett år tillbaka firar vi även midsommar här och förra året var även detta väldigt lyckat och vi hoppas självklart på en repris i år.

många marscherade med

När så sällskapet nådde fram till Hembygdsgården hade de växt en då fler personer anslutit längst vägen. Kören sjöng, tal hölls och flaggor delades ut. Se det var väl en riktigt fin nationaldag det...