• Det är en mäktig solros som pryder Nils Anderssons fasad i Vikingstad. Årets exemplar är fyra meter och 19 centimeter, häpnadsväckande längd, men det unika är att den har hela sju blommor utslagna vid toppen. Foto: Dennis Petersson
  • "Nisse på macken" har även kortare solrosor runt om på trädgården. Foto: Dennis Petersson
  • Intresset för solrosor tog fart när kompisen Arne Ekdahl instiftade en tävling. Foto: Dennis Petersson
  • Arne Ekdahl och Nils Andersson när tävlingen begav sig.

Solrosen - till minne av en vän

För ett antal år sedan rapporterade vår tidning om det stora solroskrig som brutit ut mellan två kompisar från Vikingstad och Mantorp. Nu har ett nytt nedslag gjorts hos Nils Andersson, mer känd som "Nisse på macken", som fortfarande lyckas odla en av Sveriges kanske högsta solrosor. Syftet är inte längre att vinna, utan att minnas sin nära vän och tidigare konkurrent Arne Ekdahl.

Det är en minst sagt präktig solros som smyckar fasaden till Nils Anderssons hus i Vikingstad. I år har den vuxit sig hög, hela fyra meter och 19 centimeter, tack vare noga omvårdnad och genialiska knep. Odlaren själv, mer känd som "Nisse på macken", har dock åstadkommit större underverk, hans rekord är nämligen fyra meter och 63 centimeter.

– Egentligen vill jag ju inte avslöja mina knep, men en sak är säker, ska man få så här höga solrosor kan man inte åka på någon semester. Man måste vattna och göda med jämna mellanrum, sedan gäller det att plantera den på den bästa solplatsen och staga upp den innan den vuxit för mycket, säger Nils Andersson.

En solrostävling

Trädgårdsintresset har alltid funnits där, och frun Ingegerd har som han själv beskriver det "gröna fingrar". Intresset för solrosor tog däremot fart när den nära kompisen Arne Ekdahl instiftade en tävling om vem som kunde odla fram det högsta exemplaret. De båda gick in i utmaningen med hundra procent och det hela resulterade i att de kom varandra allt närmare.

– Jag hade alltid de högsta solrosorna, men Arne hade finare blad. Så på slutet tyckte han att vi skulle ändra reglerna, men så blev det tyvärr aldrig, då han lämnade oss för ungefär ett år sedan, säger Nisse och fortsätter:

– I fyra år tror jag vi höll på. Vi tyckte det var så roligt, att sätta ett frö och sedan se hur de växte sig höga. Det blev helt enkelt ett trevligt samtalsämne över en kopp kaffe.

Minneslunden

Även om hans konkurrent inte längre är vid livet fortsätter Nils Andersson att plikttroget plantera sina solrosor, så fort vädret tillåter, varje år. Sedan åker han till minneslunden i Sjögestad, sätter blommor i en vas, och berättar hur odlingarna fortlöper.

– Jag var inte släkt med Arne på något sätt, men han var verkligen en vän man kunde lita på. Vi hade en fin kontakt ända in i det sista, så det känns väldigt tragiskt att han lämnat oss, men jag har fått en enorm kraft från honom genom åren, och får det fortfarande. Han har behövt mig, och jag har behövt honom, säger Nils Andersson.

Kaffesump gör susen

Nu har den tidigare mackägaren Nils Andersson fyllt 82 år, och solrosorna kommer med all säkerhet att fortsätta växa på trädgården i Vikingstad under många år framöver. Årets exemplar är extra unik, då hela sju blommor vuxit ut på solrosen. Anledningen till det? Ja, kaffesump om man frågar trädgårdsmästaren själv.

– Vi slänger aldrig bort kaffesumpen, utan vi göder solroserna med det. Det gör susen i kardusen har vi kommit underfund med. Jag vet inte varför det är bra, det bara är det. Så jag har ringt till Gevalia och sagt att de faktiskt borde sponsra mig snart, avslutar Nils Andersson med ett skratt.