• Andreea Bernicu och Ove Karlsson njuter av den varma sanden i Beach Arena i Linköping där det spelas beachvolleyboll sedan i november förra året. Foto: Leif Larsson

Sommar och beachvolley mitt i vintern

Palmer i bakgrunden. Varm sand under fötterna. En trevlig beachvolleybollmatch. En skön fantasi om Thailand eller Karibien i ett vintrigt Sverige? Nej, verklighet i Beach Arena i Linköping.

I det tidlösa, spejsiga, grå huset vid Mörtlösarondellen finns Linköpings nya sportpalats som dessutom är en arena för alla möjliga event. Ove Karlsson äger och driver verksamheten som startade 2 november 2014. Två medarbetare finns, Sarah Stenhammar och Harald Jacobsson.

– Jag har i flera år haft en tanke om en inomhusanläggning för beachvolleyboll. Det har inte varit lätt att hitta lokaler med en takhöjd på minst sex meter. Men så dök det här huset upp, berättar Ove Karlsson.

Beach Arena förfogar över 1 740 kvadratmeter och beachvolleyns tre fullstora planer huserar på 600. I lokalen är det 23 plusgrader och sanden är ännu lite varmare. På de elva meter höga väggarna hänger gigantiska bilder med tropiska motiv som accentuerar känslan av att vara på en skön sommarstrand. Det finns hela 360 ton sand i arenan och det är samma typ som användes i OS i London. Sanden finns ner till 40 centimeters djup och värms av tre kilometer golvvvärmeslang.

– Det finns sex stycken arenor för beachvolleyboll i Sverige. Den i Göteborg har 16 banor och är störst i världen. Vi är den enda i Östergötland, berättar han.

16 lag i seriespel

Redan från start har det spelats massor av beachvolleyboll här, sporten med två spelare i varje lag och där det krävs kondition, teknik, vighet, mod och spelsinne för att bli riktigt bra.

– Vi har haft en träningsserie med 16 lag i två serier, det är allt från nybörjare till Linköpings bästa. När vi började trodde vi på sex-sju lag. Snart drar vi igång nytt seriespel med ännu fler lag. Även kompisgäng, företag och andra kan komma och spela enskilda matcher, förklarar Ove Karlsson.

– I mellandagarna hade vi öppet hus och visade våra aktiviteter. Det kom upp till 70 personer som spelade eller tränade. Det var en stor succé. Det är inget krav att spela med två spelare i beachvolleybollen, det viktiga är att ha roligt så att man får smak för sporten, påpekar Andreea Bernicu, som i sitt företag Yellow Tandem hjälper Beach Arena med marknadsföring.

Yoga och zumba

I arenan anordnas dessutom zumba, yoga och cirkelträning. Det senare kallar man sand challenge och sand storm. Den första utövas med redskap, den andra utan. Effekten av båda är rejäl trötthet.

– Handbollförbundet har varit här för att se om det går att spela beachhandboll. Beachfotboll är också tänkbar. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser, påpekar Ove Karlsson.

I arenan finns många andra rum, exempelvis massagerum och ett gym för träning med fria vikter. En del andra rum är ännu outnyttjade men planer finns för dem också, bland annat att starta raw functional training.

Många arrangemang

Vid sidan om sporten så arrangerar Beach Arena olika event. Man har haft en företagsfest med 250 personer och en med 150. Deltagarna sitter barfota i sanden och äter middag, en avslappnande variant. Svensexor, möhippa, barnkalas och teambuilding är annat som anordnats.

Femkamp är ytterligare en möjlighet i sanden.

– IFK Norrköpings fotbollsherrar kommer hit den 28 januari för att ha en sådan. Det ska bli riktigt roligt, säger Ove Karlsson.

En idé om friskvård går ut på att låta personer från äldreboenden gå runt i den varma sanden och lyssna på sin favoritmusik.

– Jag är övertygad om att de äldre mår bra och har nytta av det och det sparar säkert vårdkostnader, avrundar Ove Karlsson, mannen som mitt i vintern ger Linköpingsborna en bit sommar på hemmaplan.