• Ett glatt 50-talsgäng som gärna skulle kasta ankar men de fick snällt stanna vid kaj. Foto: Julia Kimell
  • 45 arbetsglada veteraner firade in sommaren tillsammans på M/S Prins Gustaf. Foto: Julia Kimell
  • Syskonen Anders och Annelie Björck ordnade en uppskattad tillställning. Foto: Julia Kimell

Sommarfest för flitiga veteraner

Härom kvällen var det full fart nere vid Stångån då Veteranpoolen i Linköping ordnade en sommarfest för sina pensionärer. Ett ekipage på 9 stycken 50- och 60-talsbilar såg till att sällskapet kom i rätt stämning innan de klev ombord på M/S Prins Gustaf som låg i kaj.

– Vi har drivit Veteranpoolen i 1,5 år här i Linköping och brukar visa vår uppskattning mot pensionärerna med att ordna sommar- och julfester, säger Anders Björck som är delägare tillsammans med sin syster Annelie Björck.

– Det här är fantastiskt positivt och alla kommer fram, även de som är lite blyga i början, säger hon.

Syskonen är eniga om att Veteranpoolen bidrar med stor gemenskap till veteranerna. Det är vanligt att förknippas med sitt jobb men som pensionär tappar man mycket av den samhörigheten. Många vill fortsätta jobba efter de gått i pension samtidigt som företag efterfrågar erfarenhet – en vinnande kombination.

Pigga pensionärer

– 65 år är ingen ålder i dag, den äldsta här är omkring 80 år och kanske piggare än vi. De känner en yrkesstolthet och är måna om att göra ett bra jobb, och är också de bästa marknadsförarna utåt. Grannen brukar också vilja ha hjälp.

Gräsklippning, barnpassning eller kontorsservice. Branscherna är många och flexibiliteten är stor. Tanken är att kompetens för allt ska finnas i poolen – och efterfrågan är stor bland alla målgrupper: unga, gamla, företag...

– Det här är ett jätteroligt gäng att jobba med. Vi bygger upp en relation till dem, och i dag har 45 av ett 100-tal kommit till festen. Och självklart vill vi ha fler veteraner och fler uppdrag framöver, avslutar syskonen Björck innan de blir spontant hyllade av gänget på båten för sin fina 50-talsfest.