• I ”trädet” sätts balansen på prov. Övningen anpassas efter ens egna förutsättningar genom att deltagaren placerar foten på den höjd som balansen tillåter.
  • Med stadens brus i bakgrunden skapar Manuela en särskild stämning under sina yogapass i Kungsträdgården.
  • Sedan 2011 har Manuela Endrich läst till yogalärare. Nu i våras blev hon klar och kommer att bedriva yogaklasser vid sidan av arbetet på Luftfartsverket.

Sommaryoga i Kungsträdgården i solens sken

Under sommaren har den nyblivna yogaläraren Manuela Endrich använt Kungsträdgården som undervisningsrum. Vid bra väder har gräsmattan varit yogans arena och vid regn förflyttades verksamheten in till Stadsbiblioteket.

– Tänk på andningen! Jag kommer att påminna er om det under hela passet, det är viktigt. Känn hur magen rör sig vid varje in- och utandning. Andetagen ska gå ända ner i fingertopparna och ut till tåspetsarna, säger Manuela Endrich till de åtta kvinnor som deltog i eftermiddagssolens sken.

Tillåtande

Yogan är en tillåtande form av träning där man känner efter vad man klarar just för tillfället. Hon återkommer ofta till uppmaningen att lyssna på sin kropp och visar olika varianter av övningarna.

– Alla människor är olika och yoga handlar inte om att lägga benen bakom huvudet. Det spelar ingen roll hur vig man är, alla kan yoga, säger hon.

Ingen musik

Karakteristiskt för yoga är ofta tända ljus, avslappnande musik och dämpad belysning. I Kungsträdgården saknades alla dessa beståndsdelar.

– Jag arbetar aldrig med musik. Ibland kan musiken vara till hjälp men jag tycker att man kan bli distraherad. Musik är inte viktigt för mig.

Nyutexaminerad

Resan till att bli yogalärare har varit lång och Manuela påbörjade sin utbildning år 2011. Trots att hon inte blev klar förrän i våras har hon haft kurser i snart ett år.

– Jag kombinerar yogan med mitt arbete på Luftfartsverket och ska under hösten ha kurser på kvällstid. Yogan i Kungsträdgården har varit jättekul, jag har lärt mig mycket genom att hålla i den, säger hon.