• Kajsa vill ha kvalitet på topp i allt det hon gör och det märks i resultaten. Foto: Sebastian Sjö
  • Kajsa bjöd på ett intressant föredrag om vin och presenterade samtidigt sitt vin; Kajsa Loves Virgin Earth. Foto: Tommy Pettersson
  • Nyttigt i måttliga mängder. Foto: Tommy Pettersson

Sommelier och Fairtradeambassadör

Innan Kajsa Bergqvist börjar att prata om sina viner tänker jag fördomsfullt att nu kommer ytterligare en kändis som satt sitt namn på en vinflaska igen.

Men ack så fel jag hade.

Kajsa Bergqvist är känd som en av Sveriges främsta höjdhoppare genom tiderna och hon blev också första svenska kvinna som hoppade över två meter. Hennes popularitet grundades inte enbart på att hoppa högt utan kanske mer på hennes mjuka och generösa sätt att möta andra människor.

Schyssta villkor för arbetarna

Trenden att rockstjärnor och kändisar lånar ut sina namn inom vin och spritindustrin har spritt sig och det är inte alltid som rockbandet eller tv kändisen vet någonting om drycken ifråga. Men när Kajsa börjar prata vid ett vinprovarmöte på restaurang Storan då  försvinner tvivlen om hennes kompetens och seriositet direkt.

– Det satt långt inne för mig att starta inom vinbranschen eftersom man extra sårbar när man kommer in som kändis men jag har blivit väldigt väl mottagen både i branschen och hos journalister, berättar Kajsa Bergqvist vidare.

–Jag utbildade mig till sommelier 2008 och har varit vinimportör i drygt fyra år nu. Mitt intresse för vin grundlades nog vid ett träningsläger i Sydafrika 1999. Det är ju inte så att man kan sitta och pimpla vin på dagarna när man är i världstoppen i idrott men jag fick chansen att besöka vingårdar under mina tävlingar. Jag har alltid tyckt att det varit viktigt att få äta och dricka gott och nyttigt.

Jungfrulig jord

Kajsa ingår i en vingrupp med sitt företag KajsaWines. Det är fem vinbolag som ingår i Vingruppen. Vi delar viss logistik, ekonomi och säljkår. Kajsa Bergqvist är fortfarande eftertraktad i många sammanhang och dyker ofta upp i tv och andra media i alla möjliga format. Men det känns att intresset för vinframställning är något som upptar allt mer tid och tankar i hennes liv.

– Jag har en producent i Sydafrika, Virgin Earth, som ligger vid foten av bergskedjan Langeberg 35 mil från Kapstaden och jag har haft ett flerårigt samarbete med dem nu, säger Kajsa och lägger sedan varmt ut texten om vikten av schyssta villkor.

–Fairtrade är viktigt för mig eftersom det ger en garanti för att odlare och anställda har drägliga arbetsvillkor. Man ska veta som konsument att när man köper mitt vin bidrar man till  att förbättra villkoren.