• Soniska surfare i sin rätta miljö. Foto: Alejandro Arrigonni
  • I väntan på the big one. Foto: Alejandro Arrigonni

Sonic Surf City surfar vidare

Sonic Surf City är verkliga veteraner i Östergötlands och Norrköpings musikliv med sin blandning av Ramones hetsiga punkrock och Beach Boys solbrända stämsång. Nyligen släppte de sin femte platta.

Johan ”Sweet Cheeks” Söderhielm har spelat med Sonic Surf City sedan 2008, bandet startade dock redan 1988 men hade en längre paus fram till 2005. Nu är de alltså igång igen med ny energi, en mer avslappnad attityd men med samma smittande surfpunk.

Andra plattan sedan nystarten

– Det här är ju den andra plattan jag är med på och denna gång fick jag med två låtar. Tidigare har det varit Ola (Hermansson, bandets primus motor, ledare och den som startade upp bandet)) som hållit i låtskrivarpennan men han hade inget emot lite hjälp. Jag är ju något yngre än de andra i bandet, så där en 12 – 13 år, och har nog bidragit med lite ny energi och kanske till att vi har en ganska avslappnad inställning till oss själva och vår musik. Sonic Surf City har nyligen varit på Gran Canaria och Teneriffa och spelat. Ställen som passar deras musik och texter som hand i handsken då de handlar just om sol, bad och Tiki-barer. Kanske inte precis vad man förknippar med ett band från arbetarstaden Norrköping, eller också är det precis så. Johan menar att man kanske inte ska ta just deras texter på allra största allvar utan de är skrivna med en rejäl glimt i båda ögonen.

Inget spexande

– Utan att det blir spexigt och studentikost av det hela såklart, rättar Johan till det och berättar vidare att han nog är den i bandet som har mest rutin i att spela både på scenen och i studion. Det är också på Johans inrådan som bandet har använt sig av Norrköpingssonen Peter ”PP” Samuelsson och hans studio. Peter hittar man till vardags i Barbados men att han är en erkänt duktigt rockproducent kanske inte är särskilt känt. Resultatet av bandets mödor kan allstå höras på nya plattan ”Viva Wahines!”. Den släpptes för övrigt på Ola Hermansson legendariska bolag Ceilidh som också gav ut de betydligt mer namnstarka Cardigans plattor i början. Sonic Surf City gjorde sig tidigt ett namn och befann sig nog precis vid raden till ett litet större genombrott och låg nog i nivå strax under Sator om sådant nu går att mäta.

”Hot Rod” och ”Woodie”

 Sonic Surf City består av Johan ”Sweet Cheeks” Söderhielm på gitarr, Calle ”Charlie Surf” Larsson, trummor, Ola ”Woodie” Hermanson, gittar och sång samt Steffe ”Hot Rod” Andersson, bas. Bandet har gett ut fem plattor och den första kom redan 1990 och var en mini-ep som hette ”Beach Bop”. 1993 kom ”Life's Beach”, 1996 släpptes ”Surf don't walk” och sedan blir det ett hopp fram till 2010 och återkomsten med ”Pororoca!” och nu så ligger alltså nya ”Viva Wahines!” på diskarna.