• Louise Alenbrand från Östgötamat höll i tävlingen tillsammans med och Jesper Lindström. Foto: Rama Gerges

Soppan tog första priset

Matverk är en tävling som startade för två år sedan. Tävlingen är rikstäckande men uttagningarna sker regionalt och nu har vinnaren korats i vårt län. Stiftsgården Vårdsnäs och Boxholms Mejeri samverkade med en soppa som kammade hem första priset.

Matverk handlar inte bara om att man ska laga en god rätt utan den ska även förpackas och kunna säljas vidare till kund. Viktigt är också att det är lokala smaker och produkter. Det vinnande bidraget är en ”Redd grönsakssoppa med östgötska rotsaker och chiliost” Louise Alenbrand och Jesper Lindström på Östgötamat var de som höll i tävlingen, utsåg en jury och i måndags hölls en provsmakning under några smakintensiva timmar och när väl alla rätterna var provätna så stod soppan som segrare men det fanns både en två och en trea också.

Försvara Östergötland

– Nu får Stiftsgården och Boxholms Mejeri tävla i rikstävlingen senare i år. Datum är dock inte fastställt riktigt än, berättar Louise Alenbrand som tycker att det vara flera goda rätter och idéer som kom in till Matverk 2015. Två kom en blåbärsglaze och tre kom en rödbetsröra.

Det lag som vinner regionsfinalen kommer att få en biljett att delta i den stora riksfinalen, som hålls i Nyköping i januari. Förra året vann vinkokta musslor från Bohuslän. Efter den stora framgången i Matverk 2013, har laget bakom vinnarprodukten satsat vidare på produktutveckling, och musslorna säljs redan nu på flera ställen runt om i Sverige.

Fakta Matverket 2015

Boxholms Mejeri tillsammans med Vårdnäs Stiftsgård vann i år Matverket 2015.

Årets vinnare är en mild grönsakssoppa med hetta från krämig Chiliost.

Vinnarmotivering: - Med en balans mellan milda rustika smaker och orientalisk hetta, där genuina svenska råvaror förpackats på ett sätt som underlättar för en konsument i farten har vi fått en vinnare som passar den moderna medvetna människan.

Vinnarlag: Christer Lundin, Boxholms ost och Malin Drotz, Sam Degerfält, Stiftsgården Vårdsnäs.