• Nu blir Sören 60 år! Foto: Fanny Miles

Sören Dahlgren har blivit 60

Trubaduren, ÅFF:aren och numera bussföraren Sören Dahlgren har blivit 60 år. Det har han redan firat.

Sören Dahlgren är född, uppvuxen och, som han säger, kommer att sluta sina dagar i Åtvidaberg och sådan inbiten Åtvidabergare så håller han självklart på ÅFF.

– Jag har årskort och är med i föreningen så visst är jag en ivrig anhängare till ”bruket”, säger Sören då vi träffas i en paus han har i busskörandet som han numera har sin inkomst ifrån.

Busskort sedan 70-talet

– Ja, sedan Cupolen gick i konkurs så har jag jobbat med att köra långfärdsbuss. Busskörkortet har jag haft sedan 1970-talet men inte kört yrkesmässigt förut, säger den nyblivne 60-årigen som, just nu i alla fall, tänker sig att jobba heltid för att sedan trappa ner till halvtid.

– I alla fall känns det så nu men jag kanske tycker annorlunda om ett år, säger Sören som sedan unga år har haft en förkärlek till visan och dess utövare.

– Jag hörde Cornelis, Fred Åkerström och de andra när jag var tretton år och sedan var jag fast. Detta var 1967 och alla skulle gilla pop så det var väl klart att jag blev sedd som lite udda även om jag gillade CCR, Tages och Hep Stars så var det visan som var det jag tyckte gav mig mest. Sedan började jag spela på en hemmabyggd gitarr som min bror gjort. Jag lärde mig själv och sedan började jag uppträda och det gör jag fortfarande. Självklart blir det mycket Cornelis och Evert Taube. Jag tycker att man har ett ansvar att föra vistraditionen vidare och jag gillar även lite yngre artister som Lars Winnerbäck och Stefan Sundström.

Brokigt arbetsliv

Sören har haft ett omväxlande arbetsliv och även arbetat som vägmästare i Örebro och på några Linköpingsföretag. Han har varit vaktmästare på Yxnerumskursgård och blev sedan koordinator där han ordande med danser, event, underhållning och såg till att gästerna hade det bra.

– Jag var där i nio år och har sett och hört många olika typer av artister och en hel del annat. Men när Cupolen gick i ko0nkurs så hade jag redan börjat lite med att köra buss och det är det jag gör nu. Det trivs jag ganska bra med, säger Sören och passar på att krama om en kollega som just ska köra vidare.

Intresserad joggare

– Sedan ett par år tillbaka har jag diabetes. Först tyckte jag nog att det var lite jobbigt men jag har gått ner från att ha vägt över 130 kilo till att ligga under tresiffrigt. Jag äter bättre och sedan har jag börjat jogga och sprang halvmaran i Stockholm. Det var annat än nar jag började med att springa 150 meter och det kändes som om jag skulle få en hjärtattack. Numera är jag dock i bra form och planerar att springa flera halvmaror, bland annat i Berlin, och jag är nog numera i bättre form nu än när jag var yngre, fortsätter Sören med att säga.

– Festen hade jag med släkt och vänner i Åtvidaberg i lördags och så fyllde jag ju igår (läs måndag) och idag jobbar jag som vanligt, livet går vidare, som man brukar säga.