• Souad Ibrahim.

Souad Ibrahim - författaren som kämpar

Souad Ibrahim växte upp i Syrien. Hon har fått uppleva dåliga kvinnliga rättigheter och förtryck. Men de kunde inte stoppa henne från att skriva. Nu släpper hon en diktbok på svenska.

”Mina tankar.” Så heter hennes nya diktsamling, där berättar hon om sin familj, sitt förtryck och hennes resa till Sverige. Med sig tog hon en imponerande resumé. Souad Ibrahim har tidigare gett ut sju böcker på arabiska som har lästs mycket i länder som Tunisien, Syrien och Afghanistan. Hon har jobbat på en tidning i sitt hemland och hon har översatt svenska barnböcker till arabiska. Hon har även gjort radio i Linköping, och jobbar just nu på en självbiografi. Men hon har aldrig varit speciellt intresserad av pengar.

– Jag har inte för avsikt att sälja, jag vill sprida budskapet, säger hon, jag visar mina känslor genom orden. Det är det viktigaste för mig.

Kom på fötter

Souad Ibrahim kom till Sverige för 22 år sedan, och i boken finns det ett avsnitt som heter ”om mig”. Här beskriver hon sin resa ifrån ett förtryck i Syrien, där hennes man hindrade henne från att skriva, till Sverige dit hon kom med sina två söner, för att bo med sin släkt. Hennes svårigheter slutade inte här då hon fick problem med sin bror. Det var också här hon träffade prästen Helge Dahlberg, som hjälpte henne under en svår period av sitt liv. Helge Dahlberg avled för några år sedan.

– Boken har jag dedikerat till hans själ, säger Souad Ibrahim. Det var han som fick mig att kämpa för att lära mig det svenska språket och fortsätta skriva.

Tillsammans med Helge Dahlberg gjorde hon 1996 ett program i Linköping närradio, ”Samtal om Syrien”, där de gick igenom Syriens historia.