• Ensemblen repar inför premiären i oktober. I rollen som Maria ser vi Anette Amalia Larsen.Foto: Fanny Miles
  • Sound of music är ständigt aktuell med historien om en familj på flykt medan högervindar blåser över Europa. Foto: Fanny Miles

Sound of music på scen i höst

Snart är det premiär för musikalernas musikal Sound of music. Regissören Mattias Carlsson och hans ensemble är i full gång med repetitioner inför premiären i Norrköping den 4 oktober. I januari kommer musikalen till Linköping.

Den klassiska historien handlar om novisen Maria som lämnar klostret för att bli barnflicka hos familjen Von Trapp. Hennes musikalitet sprider sig över det annars så tysta och strikta huset medan nazismen breder ut sig över Europa.

– Den här historien utspelar sig under andra världskrigets framfart. I grund och botten är det en kärlekshistoria men med en mörk botten. Berättelsen är ständigt aktuell speciellt med tanke på dagens högervindar som blåser, säger regissören Mattias Carlsson.

Vacker acapella-sång

I huvudrollen som Maria ser vi Oslobaserade Anette Amelia Larsen och som den behärskade och rigide Kapten Von Trapp ser vi Richard Carlsohn. Kulturkollen fick följa med under en av ensemblens repetitioner på Teatern i Norrköping.

– Just nu arbetar vi med övergångarna mellan scenerna. Jag gillar breda andrum, säger Mattias Carlsson medan nunnorna övar på sina stämmor. Tonerna dansar med hjälp av teaterns akustik och det är mjukt och vackert för örat.

Mörker och glädje

Historien om nunnan Maria som möter familjen Von Trapp är välkänd och omtyckt av en hel generation. Berättelsen är baserad på en sann historia och är tidlös i sin handling.

–Det här är ett otroligt välskrivet material och jag försöker balansera det tunga med det komiska. Det är ingen Norén-pjäs vi sätter upp men jag vågar ändå låta det bli lite mer spännande. Publiken kommer dock definitivt att känna igen sig i sin Sound of music, säger Mattias Carlsson.

Tidlösa sånger

Sceneriet byts ut i smidiga övergångar och Marias sång ljuder över de sammetsbeklädda teaterstolarna. Minnen från klassresan i mellanstadiet till Salzburg poppar upp då de klassiska sångerna från Sound of music gick varma på allas läppar. Glädjen i sången och grymheten från kriget är starka minnen från musikalen som ändå lyfter munterhet och kärlek. Det blir nog en påhälsning hos familjen Von Trapp i höst.