• Emma Askling är nyutgiven författare till barnboken Det övergivna huset. Foto: Fanny Miles

Spänningsfullt i Asklings roman

Ungdomslitteratur som kryper i kroppen och låter spänningen stå i fokus. Författaren Emma Askling har skrivit en bok om vänskap och mystik med dagsaktuella ämnen som flyktingpolitik och jämställdhet. I november lanserades Det övergivna huset.

Hon visste att en barnbok skulle passa och hon visste vilken expertpanel att rådfråga.

– Innan jag drog igång med skrivandet av den här boken frågade jag min då nioåriga dotter vad hon helst läser för slags böcker. Spänning sa hon på en gång. Så då fick det bli en spänningsroman helt enkelt, säger Emma Askling.

Mystiken tätnar

Boken handlar om Lo som lämnar Stockholm för Åtvidaberg. Här finner hon en ny vän i Ida och tillsammans låter de nyfikenheten leda dem till den gåtfulle mannen och det övergivna huset. Samtidigt saknas Amir plötsligt i klassrummet och hans resa blir en del av Los värld.

Använder erfarenheten

Emma Askling är uppvuxen i Åtvidaberg men lämnade Östergötland för 16 år sedan.

– Jag gick tillbaka till min egen barndom för att hitta inspiration. I Åtvidaberg fanns en man som var väldigt hemlighetsfull så jag och en kompis följde efter honom ibland för att få reda på mer om den här mannen, precis som Lo och Ida gör. Till berättelsen har jag dels använt det jag själv har från min barndom och dels hittat på allteftersom, förklarar hon.

Konstant i skrivprocess

Drömmen om romanen har hängt med länge. I barndomen läste Emma Askling mycket samtidigt som hon skrev dagböcker, brev, uppsatser och historier. I vuxendomen riktades yrket mot sjuksköterska och skrivandet blev en fritidssysselsättning.

– Mina noveller har publicerats i olika novellantologier men när jag fick barn lade jag skrivandet på hyllan ett tag. Men jag saknade det så efter ett tag startade jag en blogg, bara för att få skriva av mig. Genom bloggen fick jag kontakt med tidningen Året runt som ville att jag skulle skriva noveller i vårdmiljö så jag började med det. Romanen låg då i bakhuvudet och när jag fick tid att skriva den, och ge ut den, lade jag mitt fokus där i stället, berättar Emma Askling.

Skriver lättläst framöver

Det övergivna huset publicerades i slutet av november förra året och har sedan dess sålts i 800 exemplar. Nu väntar andra projekt.

– Jag jobbar fortfarande som sjuksköterska på BVC men torsdagar är min skrivardag. Det som är på gång nu är en till ungdomsbok som finns i huvudet i nuläget. Jag kommer också att skriva en serie böcker för Nypon förlag som arbetar med lättlästa böcker för språkutveckling hos barn och unga. Min första bok i serien handlar om en pojke med ett stort hjärta men som har svårt att styra sina impulser ibland. Det är oerhört kul men svårt att skriva lättläst, säger hon innan det är dags för henne att kila iväg på säljmöte. Många böcker ska marknadsföras innan nästa skrivprocess tar vid. Emma Askling lär fylla på bokaffärernas hyllor.