• Pernilla Mosesson och hela Kolmårdens djurpark arbetar med positiv förstärkning som träningsmetod. Foto: Kajsa Nilsson
  • Rovfågeltränarna Rosanna Franzén med harrisvråken Victory, Anna Pettersson med berguven Pontus, Madeléne Karlsson med luggerfalken Hop, Pauline Levin Ander, Henrik Berg och Veronica Larsson. Foto: Kajsa Nilsson

Spektakulära föreställningar i djurparken

Delfinshowen är sedan länge huvudattraktionen på Kolmårdens djurpark. Pernilla Mosesson har arbetat som delfintränare sedan 1989 och känner väl till arbetet bakom att göra en show. Numera har hon ansvar för samtliga djurrelaterade shower och uppvisningar i parken.
Nya delfinshowen ”Life” invigdes förra året och kommer att visas även i år. Föreställningen har stort hållbarhetsfokus och handlar om hur vi ska ta hand om vår planet. Delfinshowen visas fem gånger om dagen under högsäsong och är ofta fullsatt till sista centimeter av bänkraderna.

Sälar och fåglar

Nuförtiden väljer man att också lägga krut på övriga föreställningar. Sedan sex år tillbaka har sälföreställningen tema och scenkläder och på senare år även rovfågelföreställningen.
– Sälföreställningen tar också upp många tankar runt miljön. Den har pirattema och alla älskar piraterna, personalen kan vara lite halvgalen, säger Pernilla Mosesson och ler.
– Även Wings funkar för alla. Där handlar det mer om att skapa en känsla genom medeltidskläderna.

Egna villkor

Det som 1991 startade som ett informationstillfälle har utvecklats till att bli en föreställning med fokus på att öka kunskaperna och inspirera gästerna om de mytomspunna fåglarna med omkring 1 000 åskådare om dagen. Veronica Larsson är djurvårdare sedan 1999 och har nu personalansvar för fågelskötarna.
– Efter den kalla vintern är det dags att sätta igång med vår rovfågelshow Wings igen på våren. Då gäller det att ge möjligheten för fåglarna att träna upp sina muskler och kondition. Det sker enligt varje individs takt och villkor, säger hon.