• Carolina Olsson, Jesper Tingvall och Tomas Ahlström laddar inför LIU Game Coneference som äger rum den 9 november. Foto: Lotta Eliasson

Spel och forskning under samma tak

Internationella föreläsare ska flygas in från USA, stora företag representeras och ledande spelutvecklare i Linköping ska visa vad de går för. Under LIU Game Conference ska forskningen, näringslivet och spelbranschen mötas och skapa samhällsnytta i framtiden.

- Linköping har enorma möjligheter att bli ledande inom spelbranschen, säger Tomas Ahlström, Innovationsrådgivare på LIU Innovation.

Det är en stor konferens som Tomas Ahlström, Innovationsrådgivare på LIU Innovation, har tänkt sig. Cirka 700 deltagare ska LIU Game Conference rymma i år, deltagarna kommer från hela världen och några av föreläsarna flygs in från USA. Forskare från Linköpings universitet kommer att vara på plats för att möta upp spelutvecklingen och se framtidens samhällsnytta.

- Visst kan man ha spel bara som underhållning men konferensen ska också visa att företag och forskning kan dra nytta av spel, säger Tomas Ahlström.

Mycket bra förutsättningar

Han menar att Linköping har alla förutsättningar att bli spelutvecklingarnas stad och syftar främst på den tekniska kompetensen som finns i regionen. Carolina Olsson, community manager East Sweden Game, håller med och säger att spelutvecklingen har fått en helt annan position i samhället. - Från att vara bara underhållning till att vara en kraft att verkligen räkna med.

Förhoppningen är också att få spelutvecklare att stanna i regionen istället för att tvingas flytta till Malmö eller Stockholm för att få gehör för sin produkt.

- Skövde har varit en förebild efter att det har gått så bra för dem i spelbranschen. För femton år sedan började man skapa en plattform för spel och nu börjar det bära frukt. De har över 40 spelföretag i regionen, säger Tomas Ahlström.

- Därför är mötesplatser som LIU Game Conference så viktigt för hela Östergötland, säger Carolina Olsson.

Vinst ger rådgivning

Under konferensdagen kommer ett pris utdelas till en av de spelutvecklare som producerat det bästa spelet med hjälp av en prototyp. Vinsten är stöttning av East Sweden Game för att starta företag och annan rådgivning som kan behövas. Jesper Tingvall vann tävlingen 2014 och han tycker att han har fått väldigt mycket hjälp efter sin vinst.

- Jag kan ju inget om företag eller något sådant och det har varit jätteskönt att Tomas och Carolina har funnits med, säger han.

Nu har han eget företag och i början av december blir det release på den digitala plattformen Steam. Då kommer man att kunna spela hans nya spel Scrap Galaxy.

- Det känns otroligt kul, säger Jesper Tingvall som numera har ett aktiebolag som heter Catalope Games.