• Gustav Johansson förklarar quidditch-reglerna för deltagarna. Foto: Tobias Josefsson
  • Många bollar, många mål, många spelare och många skratt!
  • Erik Gjessing och hans lagkamrater vid ”avspark”.

Sporten mugglar-quidditch trollbinder Linköping

Tänk dig en sport som blandar lagom delar handboll, spökboll, rugby och lägger till en skvätt komplett galenskap. Tänk dig en sport där du hela tiden är tvungen att ha en kvast mellan benen, där folk kastar bollar på dig och där det absolut bästa draget är att lyckas fånga en golfboll i en strumpa. Det är dags att presentera mugglar-quidditch!

Den som har gjort ett besök i J K Rowlings värld där Harry Potter, Ron Weasley och Hermione Granger är de tre största hjältarna bland mängder av magiska varelser, underliga väsen och helt vanliga mugglare (människor utan kunskap om magi) känner garanterat till sporten quidditch. Det är än så länge inte lika många som känner till vår version av sporten, nämligen mugglar-quidditch.

Några som däremot gör det är Gustav Johansson och Erik Gjessing, som båda sitter i styrelsen för föreningen LKPG Quidditch och förra helgen ansvarade för årets första träning.

– Det är lite svårt att säga hur många vi är så här i början, men förra året var vi som mest 17 personer och Facebook-gruppen innehåller ett 50-tal, berättar Gustav.

– I USA är mugglar-quidditch utbredd och inom universitetsvärlden är den som vilken sport som helst. Grundarna av föreningen här kom därifrån och det finns även en förening i Uppsala. Jag tror att vi i Linköping var först i Sverige med att använda de officiella reglerna.

Spelet går till som vanlig Quidditch, med skillnaden att vi mugglare följer fysikens lagar och inte kan flyga. Du har en kvast och du har tre mål på respektive sida av den ovala planen, två bollar som kastas på varandra och en boll som kastas i mål. Den eftertraktade gyllene kvicken är ingen boll, utan en person som springer utan kvast och därmed är lite snabbare än alla andra. Alla medel är tillåtna för kvicken, och för att fånga den.

– Vi får många fundersamma blickar från förbipasserande, men ibland frågar folk vad det är vi håller på med och stannar och pratar en stund. Det är roligt att göra någonting annorlunda som uppmärksammas, förklarar Gustav.

Begreppet ”kvast” är flexibelt och allt från vanliga kvastar till bandyklubbor eller silvertejpade pinnar från skogen har fått utgöra kärna i ”flygandet” på marken.

– Jag har funderat på att köpa en riktig quidditch-kvast men det har inte gått så långt ännu. Det kanske blir en gruppbeställning så småningom. Det vore roligt om sporten kan växa, den är riktigt stor i till exempel Storbritannien och det finns potential för den att växa även här, berättar Erik.

Tidigare höll föreningen till i Ryd, men har nu flyttat till Vidingsjö där en av deltagarna bor och kan lagra utrustningen i ett förråd i närheten av planen.

– Om man har lust att prova på är det bara att komma hit, vi kör varje lördag hela sommaren.. Man ska helst vara femton personer för att få fulla lag, men oftast brukar vi få skippa kvicken och köra annars, säger Erik och avslutar.

– Det är bara att komma hit, spela och ha kul. Mugglar-quidditch är nog lättsammare än de flesta andra sporter och lätt att komma in i.