• Pia köpte sin menskopp för tre år sedan och har aldrig ångrat sig. Foto: Anna Ek

Sprider menskoppens fördelar

Pia von Wachenfelt är en av de som upptäckt menskoppen, skyddet som gärna glöms bort. Pia von Wachenfelt läser andra året på socionomprogrammet i Norrköping och upptäckte menskoppen för tre år sedan och har aldrig ångrat att hon köpte den.

– Jag såg en video om den på Youtube och googlade med en gång, säger hon.

Pia säger att hon aldrig har haft något problem med menskoppen och att hon har rekommenderat den till flera av sina vänner. De som har testat är nöjda och det enda som är besvärligt är att lära sig hur man sätter in den för att den ska sitta kvar. Det är dock något man lär sig efter en kort stund.

Viktigt med information

En av anledningarna till att många är ovetandes till menskoppens existens, menar Pia kan vara bristen på den i vanliga butiker.

– Om den hade stått i hyllan mellan bindor och tamponger hade fler sett att den fanns och då skulle nog fler vilja prova den. Ett annat sätt att sprida kunskap om det glömda mensskyddet skulle kunna vara under sexualundervisningen i skolan. Där får man i regel bara lära sig om de mer traditionella skydden, säger hon.

Avdramatisera mens

Det är många som känner till menskoppen, men som väljer att inte prova. Detta kan bero på att mens kan vara ett känsligt ämne att prata om. För att få fler att vilja prova den tycker Pia att det är viktigt att först avdramatisera själva mensen.

– Jag tror att en anledning till att man väljer att inte använda menskopp kan vara att man känner att det är äckligt att behöva röra i blodet. Det kan vara avskräckande för många eftersom mens inte är någonting men brukar prata om, säger hon.

Pia skulle gärna se att fler människor använder sig av menskoppen, dels för att det är snällare för kropp och natur, men också för att hon själv uppfattar den som det överlägset bästa mensskyddet.