• Den 23 maj fylls Linköpings gator av tusentals löpare och promenerande deltagare då det är dags för Blodomloppet.

Springa för blodet

Ett lopp för blodet är vad som gäller den 23 maj. Tusentals deltagare sluter upp vid Folkungavallen för att springa eller promenera Blodomloppet fram till mål, också det i Folkungavallen.

Det är sjuttonde året i ordningen som Blodomloppet går av stapeln i Linköping men redan 1993 arrangerades loppet i Stockholm och Göteborg. Syftet är fortfarande detsamma, att uppmärksamma blodgivning.

– Jag är övertygad om att det här loppet har hjälpt till att öka medvetenheten kring blodgivning. Efter loppet kan man anmäla intresse för att ge men man får inte lämna blod på plats, säger Per Lindh, tävlingsledare för Blodomloppet i Linköping.

Musikafton väntar vid mål

Förutom pustande och frustande bjuds det på musik vid mållinjen i form av Funkyness Allstars som kommer att spela på vallen under kvällen. Linköpingsorkestern LiThe Blås kommer även de att dela med sig av ljud av toner. I skrivande stund har drygt 12 500 anmälningar inkommit men Per Lindh tror att åtminstone 12 800 kommer att passera startlinjen under torsdagen.

– Det går att anmäla sig ända fram till start och de sista dagarna rullar det alltid in ytterligare anmälningar. Vi slår nog inte förra årets rekord med 13 344 anmälda men jag tror vi landar nära nog, säger han.

Tre distanser

De olika distanser som finns är Lilla Blodomloppet på 600 meter, Stora Blodomloppet på fem kilometer löpning eller fem kilometer promenad samt en tio kilometers bana. Per Lindh berättar att vanligast är fem kilometer löpning med tidtagning. Loppet drar igång med de allra minsta klockan 17.30.

Fanny Miles

fanny.miles@linkopingsposten.se