• Damerna har tagit frontposition i Linköpings squashklubb. Man har ett lag i elitserien denna säsong och antalet kvinnor/tjejer ökar i medlemskadern. Här är en aktiv kvintett. Från vänster: Emma Stener, Petra Dryselius, Malin Frank, Petra Stämneryd och Anita Gros. Foto: Leif Larsson

Squashdamerna är på frammarsch

Damerna i Linköpings squashklubb, LSK, har tagit stora steg på kort tid. Denna säsong är man med i elitserien. – Vi har snabbt gått från att inte finnas till att vinna, säger Petra Dryselius, en av spelarna i elitlaget. För 15-20 år sedan dominerade Linköping squashscenen i Sverige. Sedan har dominansen avtagit och inte minst damsidan har fört en tynande tillvaro, LSK har varit utan lag i seriespel och få har motionsspelat. Men nu har trenden vänt. Det började för tre år sedan när Petra Dryselius och Emma Stener mötte varandra i motionsklassen i Swedish Open Cup.

– Vi var jämna och började att träna ihop. Vi är båda intresserade av att tävla och hade spelat fotboll och innebandy. När Emma Gyllstad som spelat i Norrköpings squashklubb började i LSK bildade vi ett lag, berättar Petra.

Tog hem serien direkt

Förra säsongen var det dags för seriespel. LSK gick in i division ett, den lägsta av två nivåer. LSK mötte sju andra lag. Lagen består av två spelare och i varje lagmatch ingår fyra enskilda matcher mellan spelarna. Emma, Emma och Petra spelade lika mycket under säsongen. LSK förlorade ingen match och tog hem serien.

– Vi visste innan inte hur bra de andra lagen var men efter de första matcherna insåg vi att vi hade chansen, påpekar Petra.

Och nu är det dags för högsta nivån, elitserien. Fem lag deltar, tre från Stockholm, ett från Karlstad och så LSK. Petra Dryselius och Emma Stener bildar förstauppställning och Emma Gyllstad är tredje länk och 14-åriga talangen Malin Frank kan kanske komma att göra något inhopp.

– Vi har kanske inte så höga förväntningar. Det är ett stort steg från division ett till elitserien. Men vi har tränat mycket i sommar och på försäsongen och även tävlat nationellt och internationellt, i Riga och Belgien. Det är tack vare sponsorer som vi kunnat göra det, redogör Emma Stener.

Stor damsatsning

Om LSK undviker jumbopositionen är kontraktet säkrat. Men även en sistaplats kan betyda fortsatt spel i elitserien. Inom squashen vill man ha två jämna damserier så det är inte givet hur upp- och nedflyttning sker.

– Herrarna i LSK har två lag i division ett. Det är lite kul att damerna är högre upp än dem. Och vi vill förstås hänga kvar i elitserien, förtäljer Petra.

Den ny damsatsningen sker på alla fronter. Det syns fler kvinnor/tjejer i squashhallen och på söndagar är det organiserad motion och träning.

– Varje söndag kommer 15-18 stycken i två gäng. I den nya gruppen är det många studenter och i den andra damer mellan 35 och 55 år. Det är cirka 25-30 damer som spelar regelbundet, upplyser Anita Gros i LSK.

Ungdomsframgångar

Även på ungdomssidan händer det saker. I en nybörjargrupp finns tre tjejer och Malin Frank, som började för fyra år sedan, och tränar och spelar mot killar.

– Det viktigaste nu är att utvecklas och så vore det kul att bli uttagen till junior-EM i vår. Jag var reserv förra året och spelade i U13-EM, berättar Malin.

LSK:s damer tar kliv framåt men har fler mål. Förutom elitlaget så siktar man på att skapa ett division ett-lag och med allt fler damer i spel så är möjligheterna goda. Det finns också en vision inom LSK att bli Sveriges ledande squashklubb. I det ingår att vara en förebild och en bra arrangör. Chansen finns i vinter då både Swedish Open och SM arrangeras i Linköping.