• SSU stod under onsdagen på Stora torget och samlade in namnunderskrifter mot den stora bostadsbristen. Linus Emmoth till vänster. Foto: Anna Ek
  • Många var det som skrev under och ett flertal ville ansöka om medlemsskap i SSU. Foto: Anna Ek

SSU samlade in namnunderskrifter mot bostadsbrist

Det byggs på tok för lite bostäder i Linköping. Det är en viktig fråga för SSU och under onsdagen samlade de in namnunderskrifter för att råda bot på det.

Under onsdagen stod SSU-Linköping på Stora torget och samlade in namnunderskrifter till mån av den stora bostadsbristen i Linköping.

– Det har blivit en väldigt stor och djup bostadsbrist i Linköping och sedan Alliansen tog över styret här så har man minskat bostadsbyggandet, säger Linus Emmoth, ordförande för SSU i Linköping.

Fem års väntetid

I och med den stora bostadsbristen har Linköping blivit rödlistade av Sveriges förenade studentkårer och det är något som SSU ser väldigt negativt på.

De menar att om man söker sig till ett av Sveriges största och mest populära universitet ska man inte behöva slåss om bostäderna.

– Linköping har blivit rödlistade av Sveriges förenade studentkårer och Stångåstadens kötider har ökat nu. Man kan få vänta i upp till fem år på en lägenhet, säger ordföranden.

Ungdomar drabbas hårt

Eftersom det blir allt svårare att få en egen lägenhet väntar fler ungdomar längre innan de flyttar inte till Linköping och de kan heller inte skapa sitt eget liv, menar SSU.

– Bosatsningen och bostäderna är den viktigaste delen av att skaffa ett eget liv, skaffa egna rutiner och skaffa en egen lägenhet, det är något som många ungdomar inte har möjlighet till idag, säger Linus Emmoth.

Linus Emmoth berättar om att ett av partiets vallöften i år är att bygga minst 1000 nya bostäder om året fram till år 2020 för att lösa den svåra bostadsfrågan.

– Det är en bra början för att komma ifatt den bristen vi har just nu, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt att många av de här lägenheterna blir studentbostäder för vi ser att vårt universitet är väldigt känt och bra, men i och med att vi är rödlistade och man märker att det är mycket svårare att få bostad här,

tror jag att många väljer att inte studera här, säger Emmoth.

SSU i Linköping vill visa att många människor håller med dem i frågan och att det behöver byggas mer, att det är bostadsbrist här och att de vill göra något åt det nu.