• Stadsmissionens direktor Sanna Detlefsen klippte det blågula bandet vid invigningen under förra veckan. Foto: Dennis Petersson
  • Kön ringlade sig lång vid invigningen när Sanna Detlefsen talade. Foto: Dennis Petersson
  • Linköpingsbon Jacek Malisz spelade melodier på sitt positiv. Foto: Dennis Petersson
  • Områdeschef Jenny Ahlén är nöjd med den satsning som föreningen genomfört. Foto: Dennis Petersson
  • Efter renoveringen är butiken i Tornby större, fräschare och ljusare. Foto: Dennis Petersson

Stadsmissionen slog ihop butikerna

Stadsmissionen har en viktig och omfattande verksamhet i Linköping där driften av second hand-butiker är en stor del. Nu har två affärer blivit en och föreningens bas ligger numera i Tornby, detta efter en välbesökt premiärdag med invigningstal och bandklippning under förra veckan. "Det känns jätteroligt", säger områdeschef Jenny Ahlén.

På Sankt Larsgatan i city har Stadsmissionen haft sin bas i många år. Second hand-butiken har varit en naturlig del av stadsbilden, samtidigt som dess lagerlokal, med en tillhörande butik, varit belägen i Tornby. Nu har föreningen valt att slå ihop verksamheterna och flytta hela kärnan till den nyrenoverade affären på Roxtorpsgatan 14.

– Second hand är som en alldeles egen bransch inom handeln och då ser vi att vi behöver anpassa oss efter marknaden. Vi behöver finnas granne med andra second hand-butiker och vi ser att människor gärna rör sig i ett loppisstråk, och då behöver vi ligga nära varandra, säger Stadsmissionens direktor Sanna Detlefsen.

– Kundflödet har inte varit tillräckligt stort för att ha en butik i city. Samtidigt har vi sett att kundflödet faktiskt varit större här ute i vår lilla lagerbutik i Tornby, och då får man anpassa sig efter den tid som är. Där kunden är vill vi också vara helt enkelt, säger områdeschef Jenny Ahlén.

Arbetsintegration

Förutom ett medvetet miljötänk har butiken till syfte att vara grunden i föreningens arbetsintegrationsprocess. Just nu är det 20 människor som varje dag arbetar i butiken och utifrån olika behov tar sig närmare en anställning eller sysselsättning någon annanstans.

– När man hör det politiska snacket om jobb verkar det som att alla tror att det löser sig bara en människa sätts i arbete, men har man en bakgrund med till exempel ständig smärta, depressioner eller utmattning, är det inte bara att börja jobba. Här jobbar vi därför med kvalitetssäkring och handledning för att alla ska få det individuella stödet, säger Sanna Detlefsen.

Slitit hårt

Utöver second hand-butiken driver Stadsmissionen även restaurang von Dufva och ett café inne i centrum. Under förra veckan slingrade sig kön lång till nyöppningen i Tornby, något personalen slitit länge för att möjliggöra.

– Det är inte så jobbigt att äta en brunch på von Dufva, ta en fika på caféet eller köpa en snygg stol här, för då gör man verkligen gjort något för mänskligheten. Det känns jätteroligt att vi genomfört det här, säger Ahlén och Detlefsen.