• Komikern Ben Kersley arrangerar humorfestival i februari. Foto: Fanny Miles
  • Lkpg hahas grundare Ben Kersley är van vid stand up. Till Linköping bjuder han in komiker som fyller lokalen och publiken med skratt. Foto: Fanny Miles

Stand up som finkultur

Att få folk att skratta är nog ett av de svårare yrkesval man kan göra. För Ben Kersley var det dock relativt lätt. Från stand up- och teaterscener i England och runt Europa flyttade han till Sverige 2006. Med sig tog han sin kvickhet, timing och välskrivna skämt och byggde upp Lkpg Haha – en humorklubb som bjuder in och upp till skratt.

Britter tycks ha nära till skratt. Den brittiska humorn är omtalad och vida omtyckt. Kort sagt är det en mix av ironi, satir, ordvitseri och parodi. Mustig i sitt uttryck men samtidigt så uppenbart självklar och inbjudande. Ben Kersley är inget undantag även om han inte vill placera sin humor i ett fack.

– Jag gillar absurd och smart humor. Sådant som är oväntat. När jag skriver ett skämt vill jag att det ska vara förankrat i verkligheten men så kommer det alltid en vändning, säger han.

På Backstage

Lkpg Haha huserar på Backstage, inne på Konsert och kongress, när det är dags för stand up. Komiker som Al Pitcher, Ann Westin, Magnus Betnér, Aron Flam och Josie Long har gästat klubben. I februari tar Ben humorn till en ny nivå när han arrangerar Linköping comedy festival på Scandic Frimis i Linköping.

– Idén är att publiken ska kunna titta på det de tycker om och hoppa emellan de fyra scenerna som gästas i fyra olika lokaler, förklarar Ben. Antingen går man på en show eller så köper man ett festivalarmband och skrattar sig igenom hela helgen.

– Det finns inte något bättre än att skratta åt någonting live. Skratt är nog det mest ärliga som finns, menar Ben och ler lite själv.

Kärleken i Sverige

Det var kärleken som fick honom att flytta till Sverige. I dag är han bosatt i Tannefors med fru och tre barn. Att som engelsman dra igång en stand up-klubb är inte helt självklart. Språkförbristningen är såklart ett ok samtidigt som den brittiska humorn är mer än uppskattad av svenskar.

– När jag pratar svenska på scen betraktas jag som den dumma och lite knasiga. Publiken blir då de med makt. Om jag i stället byter till engelska byts rollerna ut. Så, jag blandar språken. Jag brukar börja på svenska och avsluta på engelska, berättar Ben med en genomtänkt ton i rösten. Han vet precis hur man levererar. Och visst bör man ha koll på det efter många år i humorbranschen.

Bakgrund som kakmonstret

Hemma i England var det inte bara komiken som fått tid. Även teater och radio har intresserat Ben. Den största meriten, säger han själv, är från när han spelade Kalaspuffs-monstret i en tv-reklam. Men visst har det mesta ändå landat i humor och framför allt stand-up. Första gången Ben stod på en stand up-scen var som 17-åring.

– Det gick inte bra alls, erkänner han.

Sedan dess har han inte släppt micken och har, för att utmana sig lite extra, provat på humor på olika språk.

– Jag bodde i Transsylvanien under en period och gjorde stand up på ungerska. När jag flyttade till Sverige tänkte jag att jag lika gärna kunde prova att göra det på svenska, säger han.

Etablera i kulturlivet

Lkpg Haha har blivit en återkommande del av Linköpings nöjesliv. Ben kan se att det växer men kunde önska att klubben kunde få bli en mer uppenbar del av kulturlivet i regionen.

– Det tar tid att etablera en humorklubb i Linköping. Vi kör en till två gånger varje månad och börjar få en genomsnittlig publik på cirka 190 personer, säger han.

Målet är att hitta samma känsla som på de brittiska klubbarna.

– Jag vill skapa samma stämning här som finns i England. Där bygger man ofta showen på en dialog mellan publik och komiker. Ibland kan det bli grovt men det är samtidigt väldigt engagerande, menar han.

Humorfestivalen ska bli fullsatt

Stand up-scenen har sin publik. Nu hoppas Ben på att humorfestivalen ska locka ytterligare man ur huse.

– Jag vill att folk ska testa lite. Jag tror på denna festival men det kräver en publik. Om Linköping ska vara en intressant nöjesstad så måste man våga komma ut och prova på sådant här, säger komikern glatt men bestämt.

Det finns inte någonting bättre än att skratta åt någonting live

Fakta: Ben Kersley

Ålder: 42 år

Familj: Fru och 3 barn

Uppvuxen: Birmingham i England

Bor: Tannefors

Gör: Komiker och röstskådespelare

Skrattar åt: ”Det oväntade. När det gäller stand up skrattar jag åt ett välskrivet skämt och en bra rutin. Åt sådant som vågar vara annorlunda. En krock mot normala förväntningar”

Otippat: ”Spelade the honeymonster (Kalaspuffar reds. anm) i en reklam”