• ”Fri fart” går nu i Stångån/Kinda kanal. Foto: Tommy Pettersson
  • Stångån/Kinda kanals färd genom Hjulsbro vackra enkelsluss.

Stångån Kinda kanal framtidens vattenväg

Stångån är ett stilla vattendrag som flyter genom Linköping med allt vad det innebär i form av bad och möjligheter till fiske, samt inbjudande promenader längs Stångån och Kinda kanal. En riktig naturupplevelse på nära håll.

? Stångån har sina källor söderut och i Ydre kommun och har en total längd av 20 mil. Den rinner förbi eller genom orter som Vimmerby och Kinda och genom sjöar som Ärlånge, Stora o Lilla Rängen, Järnlunden ochÅsunden, och några till på sin väg mot Linköping och utloppet i Roxen.

Maklig takt

Genom Linköping rinner Stångån i maklig takt och promenaden i Tannefors är både vacker och stillsam. Kinda Kanal nyttjar till största delen Stångån och dess vatten sedan den öppnades 1810. Efter en olycka vid Brokinds sluss 1813 så stod trafiken stilla fram till 1861 då den återigen var farbar. Under många år fraktades gods på Kinda Kanal men allt eftersom järnvägen byggdes ut så minskade behovet av vattenburna frakter och sedan 1948 så går det inte några fraktfartyg på kanelen. Numera har Kinda kanal enbart en betydelse när det gäller turisttrafik.

Åtta mil

Kinda kanal är åtta mil lång och det finns mycket att både se och göra. I eller runt Kinda Kanal råder det full aktivitet under de sommarveckor man håller öppet, från slutet av maj och en bit in i september. Man kan även hyra kanot och paddla, fisk och bada, det finns ställplatser för husbilar och den 29 juli intar veteranbåtar kanalen under temat ”Fri fart”.