• Några förväntningsfulla ungdomar som fått ett uppdrag att lösa. Foto: Carolina Thedeén

Stångåstaden anställer ungdomskonsulter

Under tre dagar fick 30 ungdomar i åldern 16 till 20 år att jobba med att lösa en utmaning de fått av Stångåstaden som står bakom projektet "Utmaningen" tillsammans med Ung Företagsamhet i Östergötland.

Man riktigt känner energin i luften i konferensrummet på sjunde våningen i Tornet där Stångåstaden har sitt huvudkontor. Marknadschefen Marie Aktö möter upp och visar oss in just som delar av personalen och de som ska lotsa ungdomarna genom dagen, presenterar sig. Sticker ut i personalgruppen gör Hassan Maloud som själv var en av de första att anta utmaningen 2014 och numera arbetar han på Stångåstaden. Så kan det gå bara man antar en utmaning i livet.

Håller ihop passet

Jonna Castell från just Ung företagsamhet håller ihop passet och sedan så skickar hon ut dem i grupper som ska iväg ut i de olika bostadsområdena. Gruppen anförd av Ulrica Melin stannar dock kvar i rummet och några av ungdomarna känner varandra lite sedan förut men hon inleder med lite "speeddating" så att man kan hitta ytterligare gemsamma beröringspunkter. Ulrica Melin jobbar med mjuka frågor som hon uttrycker det.

– Jag tittar ganska mycket på folks olika beteenden i stort och smått. Det bor drygt 95 000 personer i våra bostäder och det finns mycket förbättringar att göra för våra hyresgäster. Flera av ungdomarna i den lilla gruppen kan tänka sig att arbeta på Stångåstaden. Mest vältalig är William Hertzberg.

Vill bli mäklare

– Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att jobba på här till en början. Jag siktar på att bli mäklare men som första arbete är detta väldigt bra och säkerligen en nyttig erfarenhet.

Flera av ungdomarna menar även att de gärna vill visa vad de går för och att de kan bidra med det de vet och kan. Självklart vill de mycket gärna ha ett jobb.

– Projektet Utmaningen är ett bra exempel på hur vi kan ge ungdomar en värdefull inblick i arbetslivet. Samtidigt får vi nyttiga kunskaper och verktyg ur ungdomars perspektiv som vi har med oss i arbetet med våra prioriterade utvecklingsfrågor. Jag ser fram emot att höra deras idéer om vår verksamhet, säger Marie Aktö, vidare då vi prats vid i en paus.

Lösa problemet

De 30 ungdomarna ska under de tre dagar de jobbar tillsammans lösa en utmaning. Redan i mars var det öppen audition för sommarjobbet på Stångåstadens kontor i Ryd och efter att ha träffat närmare 60 ungdomar erbjöds 30 ungdomar jobbet som ungdomskonsult. De kommer att få ta del av Stångåstadens verksamhet från insidan och få utbildning i samarbete, kreativitet och presentationsteknik. Under sommarjobbet ska ungdomskonsulterna i mindre grupper arbeta med en utmaning som de ska hitta en lösning på. Lösningen ska de sedan presentera för en jury som korar en vinnande idé. Utmaningen är ett samverkansprojekt mellan Stångåstaden och Ung Företagsamhet i Östergötland. Det arrangeras för fjärde året i rad.

Inte omöjligt

– Deltagarna kommer att ställas inför en ordentlig utmaning och under de tre dagarna som arbetet pågår kommer de få en inblick i Stångåstadens verksamhet men framförallt kommer de att få utveckla sin samarbetsförmåga, kreativitet, sociala kompetens, presentationsteknik och mycket mer, ingenting är omöjligt, menar Malin Ljung, Regionchef Ung Företagsamhet i Östergötland.