• Konstnären Joanne Posluszny Hoffsten lärde ut hur man tecknar och målar. Foto: Tommy Pettersson
  • Karin Brinkby lärde känna några av ungdomarna på lägret. Foto: Tommy Pettersson
  • Ali Azim ville prova på dans. Foto: Tommy Pettersson

Stångåstaden bjöd på kulturellt lov

Under några intensiva jullovsdagar bjöd Stångåstanden in till ett  Culture Camp i Folkuniversitets lokaler i centrala Linköping. Ett läger som riktade sig till unga mellan 11 till 16 år och som den som är nyfiken på kultur i olika former.

Vi klampar rakt in när Joanne Posluszny Hoffsten, välkänd konstnär och kulturprofil i Linköping, sätter igång ett gäng tjejer som ska skapa något konstnärligt på bara två timmar.

– Vi har inte mycket tid på oss, säger hon på en blandning av svenska och engelska samt med värme i rösten. Det märks att hon gillar att lära ut till barn. Hon håller upp fyra tavlor som en ung kille gjorde under gårdagen och berättar.

Självporträtt

– Han fick inte något gjort först och på en lång tid men så började han måla och helt plötsligt hade han gjort fyra olika målningar. Jag säger inte att ni ska göra ett självporträtt men det kan vara ett bra sätt att börja, säger hon med eftertryck i rösten samtidigt som hon delar ut konstböcker med de stora mästarna som lite inspiration.

Karin Brinkby, marknadsförare på Stångåstaden, som tillsammans med KFUM, Östergötlands museum och Folkuniversitet står för själva arrangemanget.

Ett aktivt lov

– Vi vill att ungdomarna är aktiva på jullovet. Nu har de varit lediga ett tag och hos många spritter det nog lite i benen och man är sugen att göra något. Vi kör det här för tredje året i rad och i år har vi femtio ungdomar som är med. I år är det också, glädjande nog, ganska många killar som är anmälda. En av dem är Ali Azim som provat på dans för första gången.

Prova på dans

– Jag fick höra från den familj där jag bor att det här lägret var på gång och jag har alltid velat prova på att dansa, säger han med ett brett leende och med svetten rinnandes längs ansiktet. Jag kan ju inte dansa egentligen men det här var jättekul och jag kommer köra imorgon också, säger han med ett brett leende. Culture Camp pågår fram till och fredag då man har ett öppet hus mellan klockan 13.00 och 15.00 då ungdomarna även får visa upp vad de gjort under de dagar de varit med på det kulturella lägret.