• Simon Seropian gör kaffet på de finaste kaffebönorna som kommer direkt från småskaliga bönder. Foto: Emma Garzon
  • Under lager av nya tak hittades 300 år gamla tavlor i lokalen som snart blir ett kafferosteri, hantverksbageri och café. Foto: Emma Garzon
  • Simon Seropian har länge haft en dröm om att öppna ett kafferosteri. Den 1 augusti blir drömmen verklighet. Foto: Emma Garzon
  • ”Tänk dig att vakna till av doften av nyrostat kaffe längs gatan”. Foto: Emma Garzon

Stans första kafferosteri

Lagom till sensommarens första solstrålar öppnar ett kafferosteri, hantverksbageri och café i centrum. Här kommer det att serveras specialkaffe med de allra finaste kaffebönorna som kommer direkt från småskaliga bönder.
Hjärnan bakom idén, tillika rostmästare och barista, är Simon Seropian. Under sina 15 år inom cafébranschen har målet varit att ständigt utvecklas och även utveckla Linköpingsborna i kaffedrickandets konst. I dag driver han Slottscaféet i Bjärka-Säby under sommarhalvåret och resterande tid jobbar på Café Chocolat som var först i Östergötland med att servera specialkaffe, även kallat direct trade. Specialkaffet kommer även att finnas i kafferosteriet. Simon Seropian berättar att de bara kommer använda arabicabönor - de finaste kaffebönorna. Han köper kaffebönorna direkt från kaffebönder med små lotter, därmed finns inga mellanhänder. När den kedjan fungerar får man automatiskt en hög kvalitet på kaffet.

Direct trade-bönder tjänar mer

– Vi vill att folk ska börja tänka till mer angående Fairtrade- och ekologiska varor. En Fairtrade-bonde måste betala hundratusentals kronor för att få stämpeln, och det finns fortfarande mellanhänder innan bonden får pengarna. Våra direct trade-bönder tjänar sex till sju gånger mer än vad Fairtrade-bönder gör. Vi hoppas att direct trade kommer bli större, men då måste även konsumenterna ta sitt ansvar och gå till den lokala specialisten som handlar på det sättet. Det kostar mer, men du får bättre kvalitet och en person som brinner för sitt yrke och kan svara på frågorna du ställer om kaffet, säger Simon Seropian.

Bönorna kommer bland annat från Colombia, Costa Rica, Brasilien, Kenya och Etiopien.

– I dag har jag mejlkontakt med bönderna, men drömmen är att åka dit och hälsa på dem.

Fika på Hemslöjdens innergård

Till kaffet kan gästerna äta nybakt bröd som främst är gjort på handknådad, naturjäst deg. En dag i veckan blir det extra lyxigt med surdegspizza. Det kommer även att finnas bullar och bakverk med inspiration från Frankrike och Italien. För dem som vill fika här kommer det att finnas ungefär 30 platser inomhus och på sommaren går det att sitta ute i den unika miljön på Hemslöjdens innergård, som är Linköpings äldsta innergård.

– Caféet öppnar på morgonen så att gästerna kan äta frukost här. Tänk dig att vakna till av doften av nyrostat kaffe längs gatan.

Öppnar den 1 augusti

Kafferosteriet, som ännu har ett hemligt namn, kommer att slå upp portarna den 1 augusti. Renoveringen av lokalen, som är byggd i slutet av 1600-talet, har satt igång och nyligen hittades 300 år gamla tavlor under lager av nya tak. Nu skymtar det gamla taket och de gamla väggarna fram och Simon Seropian vill komplettera det med vackra ting från svunna tider.

– Det blir en industriell och modern inredning, men alla möbler är från förr, berättar han.

Enligt Simon Seropian har området där lokalen ligger börjat blomma till liv den senaste tiden, och det kommande kafferosteriet kommer lyfta kvarteret ännu mer.