• Akil Al-Sowafy i lokalen som nu håller på att renoveras. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Stans första pintxobar - Öppnar i maj

Snart kan alla linköpingsbor få en liten bit av Barcelona. I maj öppnar nämligen Cava pintxos bar – den första baren i Östergötland som serverar pintxos. Dröm dig bort till varma kvällar på uteserveringar i Barcelona.
Ett bord fyllt av cava, mojitos och pintxos såklart. Pintxos, som är populärt i Baskien, är brödskivor med något gott ovanpå som man sätter en tandpetare igenom.

–På brödet kommer vi att ha allt från skinkor, räkor och kyckling till ostar och veganska alternativ. 

Allt kommer från färska råvaror och lagas från grunden, berättar ägaren Akil Al-Sowafy.Gästerna får beställa hur många pintxos de vill beroende på hur hungriga de är, Akil Al-Sowafy tror att ungefär tre till fyra pinxos per person kan ge en mätt mage. När gästerna har ätit färdigt lämnar de sina tandpetare vid kassan och så tar personalen betalt per tandpetare.

Antik och rustik inredning

Förra veckan började renoveringen av lokalen och Akil Al-Sowafy har en tydlig bild av hur Cava pintxos bar ska se ut:

– Inredningen ska vara antik och rustik. Det ska kännas som att man är i Barcelona när man är här.

I baren kommer det att finnas en stor pata negra, lufttorkad skinka från Spanien, som kommer att skivas direkt till gästerna. Och taket kommer att prydas av korvas i alla dess former.

Tio sorters mojito

Till pintxosen kan gästerna dricka viner från hela världen och som namnet antyder finns det även ett stort utbud av cava och champagne. Dessutom har baren flera spanska ölsorter som Cruzcampo och San Miguel samt tio sorters mojito. I sommar kommer uteserveringen att vara öppen och Akil Al-Sowafy har planer på att bjuda in personer som kan spela spansk bakgrundsmusik.

– Allt ska vara i topp – maten, drycken och personalen. Gästerna ska känna ”wow” när de är här.

Tapas bar och restaurang

Akil Al-Sowafys matintresse startade när han var 14 år. Han började arbeta som diskare på en pizzeria, efter det fick han skala potatis och sedan dess har han arbetat inom restaurangbranschen. I dag driver han Tapas bar och restaurang med sin kompanjon och den kommer att finnas kvar efter att Cava pintxos bar har slagit upp portarna.