• Fatima, Naima, Hibo, Imaan, Awo och Khayal har inspirerat till boken med sitt lag HBK United. Foto: Fanny Miles
  • Marie Tomicic, som driver Olika förlag, och Ida Wahlström från Fuacute;tebol da forca har samarbetat för att få fram boken Rekord, Fatima! Foto: Fanny Miles

Stärka tjejer med fotboll

Förlaget Olika gör en sjätte fotbollsbok för barn i sin serie för att stärka tjejer som spelar eller vill spela fotboll. Nyast på hyllan är ”Rekord, Fatima!” En berättelse inspirerad av Skäggetorpslaget HBK United och en del av fotbollssatsningen som görs tillsammans med organisationen Fuacute;tebol da forca.

I förra veckan hölls en releasefest på Skäggetorps bibliotek. Bland festdeltagarna fanns, förutom Marie Tomicic från Olika förlag, även representanter från Fuacute;tebol da forca och HBK United.

– Det känns speciellt att det skrivs en bok om ett lag som oss, säger Naima som spelar i laget.

Öppen träning för alla

”Rekord, Fatima” handlar om huvudkaraktärerna Fatima och Ayaan som gillar att spela fotboll hemma på gården. Men så en dag får de möjlighet att vara med på en träning, en fuacute;tebol Aberto-träning. Nu är sporten de älskar något annat, något mycket mer och rafflande för de båda tjejerna.

Normalisera fotboll

Fútebol da forca använder fotboll som en plattform för att stärka unga tjejer. Fuacute;tebol Aberto är organisationens initiativ och betyder öppen träning, en möjlighet att tillgängliggöra fotbollen för fler tjejer.

– Vi vill normalisera faktumet att tjejer spelar fotboll och höja röster som inte brukar höras. En bok som ”Rekord, Fatima” kan hjälpa till med. Den blir ett uttryck för mångfalden inom fotboll, säger Ida Wahlström, verksamhetsledare Fútebol da forca.

Spegla alla barn

Olika förlag har under de senaste åren satsat på att skriva böcker om fotboll där tjejer syns i huvudrollerna. Syftet är också att spegla fler barn och öka igenkänningen.

– Det är jag och min kollega Karin Salmson som har skrivit den här boken under pseudonymen Marin Salto. Vi var med under träningarna i Skäggetorp och pratade med laget inför skrivandet av boken. Vårt mål är att spegla fler barn i barnbokslitteraturen och för att kunna göra det behöver man access till nya och till fler platser, förklarar Marie Tomicic som tillsammans med Karin Salmson driver Olika förlag.

Först i kön!

Laget är uppspelta inför släppet och pratar och skrattar tillsammans.

– Det är väldigt kul att det skrivs om tjejer som spelar fotboll. Jag började spela för att mina kompisar sa att det var kul så en sådan här bok kanske gör så att fler vågar, säger Khayal.

Boken är färdig. Nu väntar sedvanliga ruljansen med marknadsföring och försäljning i butik.

– Jag står först i kön att läsa boken, säger Naima självsäkert medan kamraterna nickar instämmande.