• Greger, Carina och Victor. Alla är de på ett eller annat sätt delaktiga i företaget. Foto: Max Elofsson
  • Victor Månsson kollar så att allting går rätt till i produktionen. Foto: Max Elofsson

Sten blir till kök och badrum

Granit & Marmor är Norrköpingsföretaget som har tillverkning av allt i sten. Granit, marmor och komposit. Bänkskivor till kök och hela badrum, golv och även inklädning av fasad produceras i en stenfabrik på Strömma Företagspark.

Greger Månsson, som är utbildad byggnadsingenjör, grundade Granit & Marmor för fyra år sedan och i dag är det ett riktigt familjeföretag. Eftersom Greger tidigare arbetat med husbyggande och renoveringar upptäckte han behovet av att kunna leverera granit och marmor till olika byggprojekt. Sedan dess har företaget utvecklats till en stenverkstad med en av Sveriges modernaste maskinparker. Den ryms under 2000 kvadratmeter stora lokaler på Strömma Företagscenter. Maskinparken byggs ut fortlöpande med nya italienska maskiner.

– Maskinparken nu är så komplett och modern att de kan göra allt förekommande i sten, vilket är fantastiskt, säger Greger Månsson.

Ingen lätt produkt

Sten finns i många olika utseenden, det håller länge och ser exklusivt ut enligt Greger. Det gör att det för en kund blir totalkvalité och ekonomiskt över tid. Just kvalité är viktigt för dem.

– Sten är ju inte direkt någon lätt produkt och exakt passform ska garanteras. Att göra kunden nöjd är vår största ambition och det är även ett kvitto på att vi levererar en högkvalitativ produkt, säger han.

Tack vare en stor ökning av bostadsbyggande både lokalt och nationellt har intresset av sten ökat, vilket har inneburit att företaget har vuxit med ytterligare två familjemedlemmar.

Victor, som är son i familjen, är verkstadschef och har ansvaret för maskinernas dagliga drift.

– Det är fantastiskt kul att kunna forma en fin och vacker slutprodukt av en råskiva, säger Victor Månsson.

Familjen på jobbet

Gregers fru Carina Månsson har slutat sitt tidigare arbete som lärare sedan 25 år och sköter nu kontoret.

– Jag gör verkligen allt här och försöker hålla i alla trådar såsom bokföring, räkningar, försäljning, kundkontakt och löner. Då kan Greger koncentrera sig på att träffa kunder, köpa in sten och se till att slutarbetena utanför verkstaden rullar på och kan kvalitéts säkras, säger hon.

Från början tänkte Carina att det kunde vara att jobba med min man, men det har hittills bara varit fördelar.

– Är man ett par sedan mer än 30 år är man också bra arbetskamrater.

Just nu arbetar de på att kunna ha flera Öppet hus-dagar. Under ett antal lördagar kommer de att visa upp sortimentet och produkterna.

– Det är ett mycket roligt jobb. En utmaning varje dag. Livet är härligt, avslutar Greger.