• Nu är de blå och vita halsdukarna på plats. Foto: Sanna Olsson

Stick och sticka

Under vintern har besökare och personal på biblioteket, samt elever och personal på Alléskolan sticka halsdukar till de potatisstickor som finns i rondellen i Åtvidaberg. Nu är de blåvita halsdukarna på plats som en del av jubelåret 2013.
Konstnären Carolina Blixt är den som gjort själva stickorna som står i rondellen och hon var även på plats då halsdukarna sattes på plats. Sanna Olsson, som är bibliotekarie, var den som höll i själva halsduksprojektet.

Stickat av gammal och ung

– Idén med att sticka halsdukar till utsmyckningen kommer från vår tidigare kulturchef Ella Fronczak som tyckte att det skulle vara trevligt med något stickat och då i Åtvidabergs färger, berättar Sanna Olsson då hon just kommit tillbaka från varit med att klä på potatisstickorna tillsammans med ett par gatuarbetare och konstnären själv.
– Det har varit både barn och vuxna som sticka halsdukarna, den äldsta har nog varit 90 – år och den yngsta i småskoleåldern. Att sticka är ganska lätt att lära sig och kul, menar Sanna som berättar att totalt har det varit med sexton barn som varit med och stickat. Vad som kommer att hända på ”bibblan” framöver och om det blir något mer likande projekt i samma stil kan dock inte Sanna svara på men hon är mycket nöjd med de halsdukar som nu hänger uppe till allmän beskådan.