Stjärnkockar på riktigt

Stjärnkock är ett lurigt begrepp, något jag själv har använt mig av i en handfull texter genom åren. Ofta relaterar det till någon som är allmänt känd, har haft ett eget tv-program eller i bästa fall skrivit en helt egen bok, men visst lämnar ordet rum för tolkning? Efter förra arbetsveckan är jag iallafall helt säker på min egen åsikt, för mig är de riktiga stjärnkockarna några helt andra.

"Det behövs människor som bryr sig". Orden kommer från kändiskocken Leif Mannerström. Efter att ha besökt åtskilliga äldreboenden runt om i landet har han upptäckt att maten varierar, och det rejält. På vissa ställen kallar han förtäringen härsken, på andra ställen fantastisk, och allt handlar om människor som bryr sig, så väl i köket som på kontoret där besluten tas.

Attendo Kärna, servicehuset i Malmslätt, är en inspirerande förebild (läs artikeln på sidan 12 i veckans tidning), här fungerar verksamheten som ett välsmort maskineri. I och med Arlas nationella mattävling Guldkon fick jag upp ögonen för det exceptionella arbete som görs för att göra måltiden till de äldres höjdpunkt, sju dagar i veckan, året om. Med ett stort engagemang, och en vilja att göra gott, är Ove Ekström, Anders Kalm och Ida Marketeg de riktiga stjärnkockarna.

Restauranger i all ära, men hit går vi faktiskt för nöjes skull. När vi vill umgås med nära och kära, ta en öl och avnjuta en förstklassig matbit är det givetvis viktigt att det finns eldsjälar som kan sin sak, men allt mer viktigt är det väl när ett fåtal personer ansvarar för den mat vi lever på. Det är ett stort ansvar som med all rätt uppmärksammas med fina priser.