• Rebeecka Dellskog, Joakim Johansson, Lasse Olofsson, Niclas Angerborn och Jocke Gustavsson är några av dem som bjuder på farsfest på nyårsafton. Foto: Tommy Pettersson
  • Så här kommer scenen att se ut när den väl är byggd i full skala. Foto: Tommy Pettersson

Stjärntenor orsakar skrattfest

Farsen ”Skaffa mig en tenor” är en klassisk fars med allt vad det innebär av spring i dörrar och förvecklingar. Premiär i Linköping är det på självaste nyårsafton.

Det är Teaterexpressen med Linköpingsprofilerna Niclas Angerborn och Lasse Olofsson som ser till att Linköpingspubliken bjuds på en skrattfest nu på nyårsafton. Vi träffar delar av ensemblen i en spartanskt inredd och kombinerad bygg och repetitionslokal i ett gamalt industriområdet. När vi väl hittar så pågår det repetitioner för fullt. Niclas Angerborn pratar högljutt i en telefon från anno datzumal.

Operan fyller 40

– Farsen utspelas 1938 och då kungliga operan ska ha 40-års jubileum och har hyrt in en stjärntenor. När han väl är på plats så blir det en kalabalik utan like, berättar välkände skådespelaren Niclas Angerborn och fortsätter.

– ”Skaffa mig en tenor” är allt en klassisk fars ska vara, spring i dörrar, förvecklingar och en rapp dialog. Ken Ludwig som skrivit denna har gjort texterna till många Broadwaymusikaler vilket borgar för att detta är en fars som har allt det man förväntar sig den ska ha.

Farsstaden Linköping

Det finns en publik för fars i Linköping. Det är de båda teaterveteranerna helt överrens om.

– Men det kommer inte bara folk från Linköping till våra föreställningar utan även från både Norrköping, Linköping och Motala. Många av dem som åker till Peter Flack i Örebro och Eva Rydberg i Helsingborg kommer också till oss, berättar Lasse Olofsson.

Det här är första veckan man känner på pjäsen som har de rikskända skådespelerskorna Carina Lidbom och Lina Hedlund i bärande roller. De är däremot inte på plats när undertecknad är på besök. Det är däremot, förutom de redan nämnda Angerborn och Olofsson, Rebecka Dellskog, Joakim Johansson och Jocke Gustavsson. På nyårsafton kan man se resultatet av skådespelarnas mödor.