• De har många trådar att hålla i. Fr v präst Lotta Damm, församlingspedagog Susanne Bramfalk, församlingsvärdinna Christina Ottosson, kyrkogårdschef Bo Wretman, barnskötare Åsa Hellman, kantor Hans Jakob Wastvedt och musiker Annacarin Abelsson. Foto: Lars-Göran Bexell 
  • Det blir många konserter i Åtvids stora kyrka framöver. Foto: Lars-Göran Bexell

Stor aktivitet inom Åtvids församling

"Vi har en väldigt bra bredd på verksamheten"

Det råder en intensiv aktivitet inom Åtvids församling och inte  minst nu till advent och jul. Svenska kyrkan i Åtvidaberg har 28 anställda och sju säsongsarbetare under sommarhalvåret.

– Det är väldigt roligt att jobba i Åtvids församling. Vi har en bra bredd på verksamheten och det är fantastiska människor i församlingen, säger präst Lotta Damm.

Totalt har församlingen åtta kyrkor och nio kyrkogårdar, i Värna är det enbart en kyrkogård, kapellet lades ner på 1990-talet.

Bo Wretman är kyrkogårdschef:

 – Vi har fyra kyrkogårdsarbetare och sju säsongsanställda under sommaren. Vi utgår från våra lokaler i Åtvidaberg. Det som har blivit väldigt populärt är asklunden som finns på varje kyrkogård förutom i Värna och Yxnerum. Vi har förhållandevis många jordbegravningar i jämförelse med storstäderna.

 Ett populärt inslag i församlingens verksmahet är soppluncherna i församlingsgården i Åtvidaberg.

– Vi har runt 50 personer varje dag som kommer  hit och äter soppa, bröd och dricker kaffe. Jag har några frivilliga som hjälper till att koka soppa och baka bröd, allt är gjort från grunden, säger församlingsvärdinna Kristina Ottosson.

 Kristina håller i många trådar:

– Jag gör fika till alla barngrupperna och ledarna och jag kallas ofta för farmor av barnen. Varannan tisdagskväll har vi stickcafé med ett tio-tal deltagare. På lördag har vi adventsmys, då kommer tomtefar och tomtemor hit för att ta emot önskelistor.

Annacarin Abelsson är musiker i församlingen och hon har många strängar på sin lyra:

– Jag har ett 50-tal barn mellan sju och elva år i körer i Åtvidaberg, Grebo och Björsäter. För ett år sedan startade jag en kurs för flöjtelever och det är ett jättestort intresse. I gruppen går tolv deltagare mellan åtta och 21 år. En annan del som är väldigt uppskattade är gudstjänsterna på våra äldreboenden i Åtvidaberg. Nu på söndag, den första advent, kommer alla körer att sjunga tillsammans i kyrkan.

I somras fick Åtvids församling en ny kantor, Hans Jakob Wastvedt från Norge:

– Den 11 och 15 december blir det julkonserter i Björsäter respektive Grebo kyrkor, då slår vi ihop de båda kyrkornas körer och vi blir ett 40-tal som sjunger advent- och julsånger.

– Det finns plats för flera körmedlemmar. Efter nyår planerar vi en konsert med bland annat Beatles-låtar, säger Hans Jakob Wastvedt som har ett stort intresse av kyrkorglar.

– Ja, jag har ett stor intresse av orgelförvaltning och hur man kan förvalta orgelkulturen i Åtvids församling. Jag kommer att kartlägga hur situationen ser ut i församlingen och i sommar räknar jag med att lämna en liten rapport.

– Musiken är väldigt stor överhuvudtaget i Åtvids församling. Det är en bredd med körer från barn till äldre. Åtvids kyrkokör har ett 30-tal sångare och så har vi Kammarkören, där inträdesprov krävs. Sedan nyår har vi Åtvids stora kyrka igen med ljud- och ljusanläggning som vi aldrig haft tidigare, säger präst Lotta Damm.

Utöver församlingens egna julkonserter kommer Roger Pontare tillsammans med Kammarkören att ha en julkonsert i Åtvids stora kyrka den 18 december.

Ansvarig för barn- och ungdomsarbetet är församlingspedagog Susanne Bramfalk:

– Tisdagar och torsdagar har vi 58 konfirmander i fem grupper. Under hösten har vi återupptagit samarbetet med skolan och närmast väntar en adventsvandring och julspel. I slutet av september hade vi detektivvandring för förskoleklasserna. I vår blir det bibeläventyr för årskurs fyra. Målet är att barn- och ungdomsarbetet ska växa och under våren kommer vi att anställa en pedagog. 

Församlingen har öppen förskola i Åtvidaberg, Björsäter och Grebo.

– Vi har ett 40-tal barn som går i förskolan och här följer vi kyrkoåret och har bland annat frilek, pyssel, sångsamlingar och fikar, säger barnskötare Åsa Hellman.

Ja, inom Åtvids församling råder en febril aktivitet, det råder inget tvivel om.