Stor brist på influensavaccin

Leveranserna av influensavaccin till länets vårdcentraler dröjer och ett flertal vårdcentraler står utan. Flera vårdcentraler stänger därför sin drop in-mottagning i väntan på leverans. Men än finns gott om tid att få sitt vaccin innan influensasäsongen drar igång.

– Det är jätteolyckligt att flera vårdcentraler i östra länsdelen står utan, men det är ingen fara för patienternas hälsa. I början av nästa år väntas influensan blossa ut och därför är det ingen brådska, eftersom sprutan ger fullt skydd i 6 månader, säger Annika Arkevid, som är vårdcentralschef och samordnare för influensavaccinationen i den östra länsdelen.

Gott om tid

Det tar en till två veckor innan vaccinsprutan gett fullt skydd så det är flera månader tills den behöver tas.

– Vi vaccinerar nu just för att den är verksam i ett halvt år. Vi vet först i mars-april nästa år hur kraftfull influensan blir. Det är möjligt att nästa influensavåg blir lite starkare just eftersom den varit så mild de senaste åren.

Efter ett par år av svajande intresse i narkolepsins spår är det nu återigen många som vill vaccinera sig i år och landstinget har till och med skickat personliga vykort till alla över 65 år - extra oturligt att leveranserna försenas just under perioden vecka 45-47 då drop in-tiderna är satta.

Vårdcentralerna gör trots bristen sitt bästa för att ingen ska bli utan vaccin och kan låna av varandra. Det kan givetvis ta slut på några vårdcentraler till de närmaste dagarna.

Håll utkik

– Det bästa är att hålla koll på webbplatsen 1177.se för att se läget på aktuell vårdcentral. Annars kan man ringa vårdcentralen.

När nästa leverans av vaccin kommer är oklart. Landstingets läkemedelsenhet har en dialog med leverantören och väntar besked inom kort.