• Idrottsstjärnorna fick ett fantastiskt stöd när de rodde förbi Bergs slussar i torsdags. Foto: Dennis Petersson
  • Bolibompadraken var ett av alla dragplåster. Foto: Dennis Petersson
  • Michel Tornéus pustade ut vid Bergs slussar. Foto: Dennis Petersson
  • Triathlon-stjärnan Lisa Nordén rodde tillsammans med studenten Amanda Karlsson som representerade Linköpings Universitets Akademiska Idrottsförening i livräddningsbåten. Foto: Dennis Petersson
  • Linköpingsorkestern Bonnkapellet tog ton. Foto: Dennis Petersson
  • Tv-profilen Johanna Ojala tycker att det är en självklarhet att stötta Världens Barn. Foto: Dennis Petersson
  • Målvaktshjälten Thomas Ravelli underhöll de många barnen. Foto: Dennis Petersson

Stor folkfest när idrottsstjärnorna rodde förbi

Ballonger, jubelrop och orkesterspel. När några av Sveriges absolut största idrottsprofiler tog sig an Göta Kanal bjöd Bergs slussar upp till en hejdundrande folkfest. Genom att ro en livräddningsbåt från Sjötorp till Söderköping samlade stjärnorna in pengar till Radiohjälpens kampanj för Världens Barn. "Vi ror för alla som flyr över Medelhavet", säger SVT-experten Johanna Ojala.

Höstsolen sken över de bildsköna slussarna vid Berg utanför Linköping. Folk stod samlade längs Göta Kanal, skolklasser stod redo med plakat och ballonger, alla med förväntansfulla blickar mot det närmaste krönet. Några av Sveriges absolut största idrottsprofiler var nämligen på ingång i en livräddningsbåt.

– Vi är här för att heja fram stjärnorna. När de ändå är här, så nära, ville vi passa på. Vi rensade i schemat och gjorde en heldag av det hela, säger Ulf Johansson, fritids- och idrottslärare på Småskolan och Eraskolan i Ljungsbro.

Stark laguppställning

Magdalena Forsberg, Thomas Ravelli, Michel Tornéus och Lisa Nordén, det var en stark startuppställning som manövrerade årorna. I samband med Radiohjälpens kampanj för Världens Barn genomfördes flera uppdrag av kända profiler i Sverige, ett av dessa uppdrag var att ro en livräddningsbåt längs hela Göta Kanal, från Sjötorp till Söderköping, på fem dagar. På vägen samlade idrottsstjärnorna in pengar, och det största, och mest välbesökta, stoppet gjordes vid Bergs slussar utanför Linköping.

– Idag är den första dagen jag börjar känna mig riktigt trött, både mentalt och fysiskt, men det har gått jättebra hittills, sa Johanna Ojala när de hoppade ur båten vid Brunnby slussar.

– Det känns otroligt bra att göra det här. Nu får man vara med och göra någonting viktigt för något som faktiskt är på riktigt. Vi ror för alla de som flyr över Medelhavet, och kan vi vara med och hjälpa till så de kanske får det bättre på ett eller annat sätt så känns det så oerhört värt.

En riktig folkfest

För att peppa idrottsprofilerna inför deras tuffa utmaning att ro över den blåsiga sjön Roxen tog Linköpingsorkestern Bonnkapellet ton bland folkmassorna. Med trollkarlar och den så populära Bolibompadraken blev arrangemanget en riktig folkfest.

– Nu ska vi ut på Roxen och det blåser vita gäss där ute, så det lär bli väldigt tufft, men jag hoppas vi klarar av det. Det känns fantastiskt skönt att kunna bidra, jag försöker alltid ställa upp i den utsträckning jag kan, så det här var en självklarhet, säger fotbollsmålvaktshjälten Thomas Ravelli.

"Kan göra skillnad"

Man kan lugnt säga att Göta Kanal, Bergs slussar, alla besökare och hela Östergötland visade upp sig från sin bästa sida, och bidrog på ett ypperligt sätt till de så viktiga pengarna som samlades in.

– Många bäckar små blir en helt å, eller Göta Kanal. Vi här i Sverige har det så himla bra och vi fastnar ofta i i-landsproblem. Jag kom i kontakt med en ensamkommande pojke och när han berättade hur hans familj hade det och hur det var att fly, så insåg jag hur mycket vi kan göra, vi kan verkligen göra skillnad, avslutar tv-profilen Johanna Ojala.