• Tant drar sin hund...
  • ... i korsningen Industrigatan/Timmermansgatan. Foto: Stefan Hedström

Stor nordisk graffitiartist gästar

Konst innan konsthall

Graffiti är fortfarande ett kontroversiellt ämne i världen och även här hemma i Norden. Danske HuskMitNavn har redan varit på besök och målat laglig graffiti i det offentliga rummet. Sedan ska han måla på Passagens väggar.

Konstnären föddes i Taasrup, Danmark och startade med graffiti under tidigt 90-tal. Först 2001 tog han pseudonymen HuskMitNavn.

Uttryckssätt

HuskMitNavn är väldigt inspirerad av seriekulturen, såsom Disney och gärna med humorinslag. I hans konststil har han lämnat den klassiska graffitin, mot ironi och expressiva färger.

– Han gjorde en av Botryggs väggar den 21-22 februari, huset i korsningen Industrigatan och Timmermansgatan. Tyvärr kommer väggen att rivas, men det är graffitimålare vana med och oftast vill de ändå inte göra monument av dem själva, säger Konsthallchef Lars-Ove Östensson.

Passagen

Den 29 mars startar hans utställning Please Come Back, där han själv kommer att finnas på plats och måla verk på Passagens väggar. Men det är inte bara graffiti, utan även måleri, grafik och tryck.

– Det är fortfarande inte helt okej överallt med graffiti, men HuskMitNavn har inte målat något illegalt den pseudonymen. Innan har jag ingen aning om, berättar Lars-Ove Östensson.